Spruta i ögat ger bättre syn
En droppe av läkemedlet Lucentis kostar 9 000 kronor - men det har revolutionerat behandlingen av åldersförändringar på gula fläcken och ger förbättrad syn. Vid årsskiftet kan också diabetiker få läkemedlet.Ökad livskvalitet och lägre samhällskostnader, javisst - men för att klara kostnaderna får ögonkliniken minska på personalen.
Läkemedlet Lucentis injiceras i ögat och har hjälpt hundratals norrbottningar till en bättre syn. Samhällsnyttan med att färre drabbas av grav synskada är stor.FOTO: Maria Ekman
Foto: Maria Ekman
Läkemedlet Lucentis har revolutionerat behandlingen av dessa patienter: Synförsämringarna stoppas och nästan hälften av patienterna får bättre synskärpa.
Dyr behandling
- Synen försämras snabbt efter första symtomen. Det är viktigt att behandlingen sätts in på en gång, säger Inger Westborg, överläkare vid ögonkliniken, Sunderby sjukhus.
Men behandlingen är dyr och en injektion kostar 9 000 kronor. I år har medicinen kostat ögonkliniken fem miljoner kronor av budgeten på cirka 50 miljoner kronor. För 2010 blir det ett underskott med en miljon kronor enligt Greg Olsson-Lalor, länschef för ögonverksamheten.
Det som hittills gjorts för att klara de ökade kostnaderna är att minska på antalet läkare och att på olika sätt effektiviserat verksamheten. Enligt Olsson-Lalor har man samtidigt ökat antalet operationer och helt ändrat flödet på kliniken.
Nästa år kommer förmodligen läkemedlet godkännas för behandling av diabetespatienter också. Detta innebär att 2013 kommer behandlingen att kosta tio miljoner kronor, kostnader som ögonkliniken ska bära.
- Jag har fått uppgiften från min chef att vi inte får börja ge läkemedlet till nya patientgrupper innan vi har finansieringen klar, säger Olsson-Lalor.
Men det kommer de att klara, tillägger han.
- Det blir inte enkelt. Vi ska inte göra saker som inte ger ett värde till patienterna. Personalkostnaderna är 60 procent av budget och den del som lättast går att påverka kostnaderna för. Det enda sättet är att vi blir färre.
Ökad arbetsbelastning
För läkarna på kliniken har effektiviseringarna betytt ökad arbetsbelastning.
- Vi får springa mer och det har inneburit en försämrad arbetsmiljö. Nu går det inte att spara mer, säger Martin Breimer, överläkare och representant i Norrbottens läkarförening.
Sara Johansson är en av dem som fått injektioner med läkemedlet. För fyra år sedan förlorade hon synen på vänster öga, som 31-åring fick hon samma symtom som vid åldersförändringar av gula fläcken. En laserbehandling, som var den behandling som fanns, lyckades inte.
"Nu kan jag läsa för barnen"
För två och ett halvt år sedan började problemen också på höger öga och för ganska precis ett år sedan hade synbortfallet blivit så stort att behandling krävdes.
Nu fanns det nya läkemedlet.
Sara Johanssons synproblem kommer och går och på onsdagen fick hon lägga sig på britsen igen för en injektion i ögat.
- Jag trodde aldrig att jag skulle kunna jobba igen, det var deppigt. Medicinen har gjort att jag kan arbeta och läsa för barnen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!