SSAB tog initiativet till miljardprojektet

Hybrits pilotanläggning i Luleå innebär en investering på 1,4 miljarder kronor. Initiativet till projektet att utveckla fossilfritt stål togs av SSAB.

"Det är en stor dag för svensk stålindustri" säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB när han berättar om Hybritprojektet och pilotanläggningen som ska byggas i Luleå.

"Det är en stor dag för svensk stålindustri" säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB när han berättar om Hybritprojektet och pilotanläggningen som ska byggas i Luleå.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-06-20 14:52

Det berättar SSAB:s vd Martin Lindqvist i en intervju för Norrbottens Media.

– Det handlar om vårt sätt att jobba, vi vill lösa problemen vid kärnan. Koldioxidutsläpp är ett stort problem för stålindustrin, säger Martin Lindqvist.

Han ger SSAB:s tekniske direktör Martin Pei all ära för idén bakom Hybrit-projektet, att tillverka stål med hjälp av vätgas istället för kol. Martin Lindqvist tog kontakt med LKAB:s vd och Vattenfalls vd för att höra om de var intresserade att vara med i projektet.

– Jag ringde upp Jan Moström och Magnus Hall. De hakade på direkt, säger Martin Lindqvist.

Förstudien som gjorts visar att många av de förväntade problemen med den nya metoden kommer att kunna lösas säger han.

– Jag har blivit mer och mer övertygad att vi kan lösa andra problem också, tillägger Martin Lindqvist.

Pilotanläggningen i Luleå innebär en investeringskostnad på nära 1,4 miljarder kronor varav Energimyndigheten bidrar med 528 miljoner kronor och de tre inblandade företagen står för resterande 830 miljoner kronor.

Varför valdes Luleå för pilotanläggningen?

– Här finns ett överskott på el, det finns kunnande, Mefos, hela infrastrukturen kring SSAB och dessutom finns platsen, den här platsen gjordes en gång i ordning för Stålverk 80. Det känns bra att kunna dra nytta av den, säger Martin Lindqvist.

Martin Lindqvist säger att Hybritprojektet har väckt ett stort intresse i branschen, flera andra europeiska företag har hört sig för om möjligheten att få vara med.

- Då svarar jag, nej, det här är ett nordiskt industriprojekt, säger Martin Lindqvist.

SSAB har satt som mål att vara fossilfritt till år 2045. Det innebär att SSAB kommer att stänga sin masugn och koksverket i Oxelösund 2025. Masugnen i Oxelösund ska då ersättas med en ljusbågsugn, vilket innebär att under en övergångsperiod kommer ståltillverkningen i Oxelösund att vara beroende av naturgas, till dess att vätgastekniken är användbar i industriell skala.

SSAB behöver därför en ny 130 kilovolts kraftledning till Oxelösund och en terminal för att kunna ta emot naturgas.

– Vi känner att det finns en stor förståelse för våra villkor hos myndigheterna, säger Martin Lindqvist.

2031 ska en av masugnarna i finska Brahestad stängas ned, Luleå står på tur under 2030-talet och den kvarvarande masugnen i Brahestad ska stängas ned 2040.

Fackliga företrädare vid SSAB i Luleå är generösa med lovorden denna dag.

– Fantastiskt bra att vi får den här anläggningen till Luleå. Det är ett unikt projekt, en investering både för miljön och för Sverige, säger Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall vid SSAB i Luleå.

– Det är en stor dag för SSAB och landet. Ifall det här går i land så talar vi om att minska koldioxidutsläppen med tio procent. Det är inte dåligt, säger Tomas Westman, ordförande Unionen vid SSAB i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om