Stålindustrin i protest mot prisdumpning

Kinesisk prisdumpning på stål pressar SSAB.– Fortsätter det på de här nivåerna är det riktigt illa för både svensk och europeisk stålindustri, säger Tomas Karlsson, ordförande för IF Metall vid SSAB i Luleå.

SSAB. Pressen från den kinesiska exporten till Europa känns tydligt vid SSAB. Nu kan handelspolitiska åtgärder vara på gång från EU.

SSAB. Pressen från den kinesiska exporten till Europa känns tydligt vid SSAB. Nu kan handelspolitiska åtgärder vara på gång från EU.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-02-10 16:33

På måndag samlar sig stålindustrin till demonstration i Bryssel. Tomas Karlsson är en av cirka dussinet deltagare från Sverige. Totalt väntas 3 500 personer från hela den europeiska stålbranschen delta.

Nedgången i Kinas ekonomi har skapat en enorm överkapacitet i landets stålindustri och mycket av överskottet säljs till låga priser på den för SSAB så viktiga Europamarknaden.

Den statliga inblandningen i Kina snedvrider kokurrensen, menar företrädare för branschen i Sverige och Europa.

Samtidigt finns en oro för att EU ska godkänna Kina som marknadsekonomi, vilket i förlängningen innebär att EU inte kan lägga skyddstullar.

– Inom Metall är vi för frihandel, men det ska vara på lika villkor och inom EU är det ju förbjudet med statligt stöd. Sedan har vi hårdare krav i Europa när det gäller till exempel utsläpp och avgifter på el. Det är nog tufft att klara de här grejerna och dessutom möta den här konkurrensen från Kina, säger Tomas Karlsson.

Anklagelserna om kinesisk prisdumpning har dock fått EU att överväga skyddstullar.

– Det kan hjälpa oss på kort sikt. Men om Kina erkänns som marknadsekonomi då kan man inget göra. Som det känns har inte svenska politiker och politiker inom EU tagit det här på allvar, säger Tomas Karlsson.

Även USA är drabbat av låga stålpriser och har vidtagit åtgärder. Signaler finns även om att kineserna håller på att minska produktionskapaciteten.

– Man känner kanske att strafftullar är på gång. Då kommer kunderna inte att köpa, för strafftullarna läggs på den som köper och de gäller också retroaktivt, säger Tomas Karlsson.

Trots viss ljusning på det handelspolitiska området tycker han att demonstrationen är viktig att genomföra.

– Bönderna brukar ju demonstrera i Bryssel men det här är nog första gången stålindustrin gör en så här stor manifestation, säger han.

För SSAB har det varit tunga år sedan den ekonomiska krisen slog till i Europa 2008.

– Det har varit något enstaka kvartal med vinst. Annars har vi kämpat kring nollstrecket eller gjort förluster. Vi är inget företag som skapar pengar just nu, säger Tomas Karlsson.

Han är dock övertygad om att SSAB har en stark framtid.

– Det blir synergieffekter av sammanslagningen med Ruukki. Vi ska vara en av dem som finns kvar i framtiden. Vi har bra produkter.

Inte minst i Luleå finns framtidstro, trots den tunga konjunkturen.

Produktionen i Luleå går i princip för fullt. Däremot får andra masugnar i koncernen hålla igen.

– Vi har gjort renoveringen av masugnen och är mest effektiva när det gäller kostnader. Tanken är att den ska gå i 20 år, året om, dygnet runt, säger Tomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om