Hemma i kammaren har hon en vÀltummad anteckningsbok, dÀr hon tecknar ned Ärets alla vedermödor. Det stÄr datum för varje sÄdd, för varje insamlad skörd.
OdlingsÄret inleds i februari, nÀr de första tomatfröerna planteras. Det avslutas först i oktober, nÀr sista potatisen plockas upp.
I dag finns det 18 olika tomatsorter i vÀxthuset. De Àr röda, gröna, gula, randiga, chokladbruna och svarta.
â Den hĂ€r sorten heter Indigo Rose, Den Ă€r svart, men smakar ungefĂ€r som en vanlig tomat, berĂ€ttar Anita Johansson.
Kanske gÄr det att förnimma en svag nyans av plommon.
Vi befinner oss i BrÀndön, cirka 25 kilometer norr om LuleÄ. Byn har anor Ànda frÄn medeltiden. Redan 1543 skattskrevs hÀr flera bönder.
Anita Johansson hÄller liv i familjegÄrden.
â Jag Ă€r tredje generationen. Min pappa Allan drev en bondgĂ„rd, men den har lagts ned Ă€ven om ladugĂ„rden stĂ„r kvar. Jag har fĂ„tt mitt odlingsintresse av mamma Karin. Hon odlade allt.
Tillsammans med maken Ronny registrerade hon en enskild firma, StaffansgÄrden bÀr & grönt, för snart 20 Är sedan. GÄrden har fÄtt sitt namn efter en indelt soldat som lÀr ha bott pÄ samma plats i slutet av 1600-talet.
De senaste dygnen har det skördats grönsaker och plockats bÀr för fullt. I dag inleds nÀmligen Bondens marknad. à tta lördagar framöver kommer 13 lokala matproducenter frÄn hela lÀnet att sÀlja sina varor pÄ Storgatan.
â Det brukar vara den roligaste tiden pĂ„ Ă„ret. Det Ă€r mĂ„nga kunder som man kĂ€nner igen, berĂ€ttar Anita Johansson.
Odlingsintresset ger avkastning, men bÄda makarna har valt att behÄlla sina halvtidsjobb.
â Vi har trappat upp vĂ„ra odlingar för varje Ă„r. Det ger ett tillskott i kassan. Men det gĂ„r inte att leva pĂ„ odlingarna, det Ă€r snarare ett sĂ€tt att leva, sĂ€ger Ronny Johansson, som nĂ€r frun inte hör viskar att de bor pĂ„ den vackraste platsen i BrĂ€ndön.
Det finns fog för det djÀrva pÄstÄendet. Nedanför StaffansgÄrden sluttar odlingarna ned mot en havsvik. I landet trÀngs sju sorters potatis med olika lökvÀxter, medan morötterna och purjolöken ser ut att vara nÄgot försenade i Är.
Sommaren 2022 gÄr inte till hÀvderna som den allra bÀsta vÀxtmÀssigt. I StaffansgÄrden har det hittills bara fallit 15 millimeter regn.
â Vi har mer av ett havsklimat hĂ€r. Det kan regna i stan, men inte hĂ€r. Som tur Ă€r finns det gott om kallkĂ€llor hĂ€romkring som hĂ„ller jorden fuktig, berĂ€ttar Ronny Johansson.
Intill kÄlvÀxterna vÀxer en nykomling. Buskarna Àr meterhöga. Avkastningen liknar blÄbÀr, men bÀren Àr mer avlÄnga i formen. De kan bli mellan tre-fyra centimeter lÄnga.
Det var dottern Maria Johansson som upptÀckte blÄbÀrstry och har odlat fram buskarna. Det tar fyra Är innan de första bÀren dyker upp.
â BĂ€ren smakar som blĂ„bĂ€r och Ă€r precis lika nyttiga. Maria har kokat sylt pĂ„ blĂ„bĂ€rstry första gĂ„ngen i Ă„r, förklarar Anita Johansson.
Dottern spelar en allt större roll i familjeföretaget. Det Àr hon som ligger bakom den ack sÄ mödosamma tillverkningen av ÄkerbÀrssylt, och kokar bÄde morotsmarmelad samt rödvinbÀrsgelé. Nu finns planer pÄ att utbilda sig till trÀdgÄrdsmÀstare med ekologisk inriktning.
â Det skulle passa oss bra. PĂ„ StaffansgĂ„rden satsar vi pĂ„ en naturlig odling. Vi anvĂ€nder varken bekĂ€mpningsmedel eller konstgödsel., Det innebĂ€r lite mer jobb, men det Ă€r det vĂ€rt, betonar Anita Johansson.