– Vi har sett att opinionen svänger väldigt snabbt beroende på vad som händer. På kort sikt är det möjligt att oron gör att folk tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Men på lång sikt är det svårare att sia om, säger Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.
Hon menar att mycket beror på hur polisen och andra myndigheter hanterar situationen.
– Okej, det var en misstänkt terrorist på ett flyktingboende. Men samtidigt har de ju gripit honom snabbt. Och Sverige har även infört gränskontroller. Om myndigheterna kan upprätthålla förtroendet så kan opinionen påverkas så att medborgarna är trygga med flyktingmottagandet, säger Söderberg.
Läs mer: "Migrationsverket i ständig dialog med polisen"
Mikael Sevä, även han statsvetare vid LTU, är inne på samma linje.
– De senaste tre veckorna har vi sett en trend att fler och fler oroar sig över hur vi ska kunna ta emot alla flyktingar. Nu blir det stort fokus på det här och då vet vi att opinionen tillfälligt påverkas snabbt. Rädslan kommer säkert öka ytterligare. Men om polisen fortsätter att identifiera misstänkta brottslingar och avvärja hot så lär opinionen stabiliseras, säger Sevä.
Han menar att norrbottningarna fortfarande är för en generös flyktingpolitik.
– Vi har en större förståelse här än i södra Sverige eftersom vi på många orter inte haft så stora flyktingströmmar. Men det kan också ändras, om det blir terrordåd eller försämringar i samhällsservicen, säger Mikael Sevä.