Statsvetare: "S gör klokt i att hålla folkomröstning"

Skolfrågan kan straffa Socialdemokraterna i Luleå i nästa val. Det tror statsvetaren Mikael Sevä vid Luleå tekniska universitet.

TUNGA SKÄL. 8?000 namn har samlats in för en folkomröstning om Luleås skola. Men Socialdemokraterna i Luleå har ännu inte bestämt hur man ska hantera det.

TUNGA SKÄL. 8?000 namn har samlats in för en folkomröstning om Luleås skola. Men Socialdemokraterna i Luleå har ännu inte bestämt hur man ska hantera det.

Foto: Thyra Olsson

LULEÅ2016-09-26 07:00

– Inte så att man tappar makten, men däremot att man mister sin egna majoritet. S gör klokt i att se till att folkomröstningen blir av, säger han.

Sevä konstaterar först och främst att S-ledningen använder mandatperioden på klassiskt vis.

– Ska man få något rejält gjort så gör man det i början. Sedan har det mesta missnöjet hunnit lugna ned sig innan valet. Väljarnas minne är kort.

Utförsäljningen av allmännyttans lägenheter tror han är utagerad innan valet 2018.

– Jag tycker att debatten redan lagt sig. Politikerna har varit tydliga med varför man gör det och jag tror de flesta förstår bevekelsegrunderna.

Inte heller de heta frågorna om badhusen och placeringen av återvinningen lär visa sig i valet, siar Sevä.

– Det är klart att det väcker missnöje om det nu skulle bli så att badhus stängs. Samhällsservicen är viktig. Speciellt om det sker på en liten ort, exempelvis Råneå. Men badhusen är knappast så het för gemene man. S signalerar ju dessutom att man vill satsa.

– När det gäller återvinningen så blir det alltid frustration på kort sikt när man gör strukturella förändringar. Men ska Luleå utveckla Kronan så måste återvinningen bort, det tror jag folk förstår. Sådana här ärenden brukar sätta sig.

Nej, det är Framtidens skola som kan bli ödesdiger för S, anser Mikael Sevä.

– Skolfrågor väcker alltid starka reaktioner. När det nu finns 8 000 namn för en folkomröstning så riskerar man ett stort missnöje om man säger nej till att hålla den. Det kanske svider för kommunledningen. Man tycker sannolikt att folket redan sagt sitt i ordinarie val och att folk inte kan frågan utan går mycket på känslor. Dessutom riskerar man att tappa tid och fart i förändringsarbetet. Men man vinner i förtroende. Sedan finns ju möjligheten att folket ändå röstar ja till förändringen och då har man tagit bort frågan från dagordningen.

En folkomröstning är bara rådgivande.

– Visserligen, men det är jobbigt att gå emot ett nej. Blir det nej måste sossarna följa det, återgå till hur det var innan förändringarna beslutades och börja om. Annars blir misstroendet stort.

Se: Här samlar de namn för en folkomröstning

Sevä är dock övertygad om att S blir kvar vid makten efter valet trots de uppslitande frågorna.

– De kan möjligen tappa sin egna majoritet men de kommer regera på något sätt. Jag tycker att oppositionen är ganska osynlig. Samtidigt har sossarna tagit lite av en mittposition så det är svårt för de andra att profilera sig.

Framtidens skola

FAKTA

Beslutet om en ny skolstruktur i Luleå klubbades i fullmäktige den 15 juni 2015.

Under hösten 2015 genomfördes en utredning som resulterade i ett förslag från skolledningen. Förslaget mötte hårda protester, bland annat i Norrbyarna, Svartöstaden, Hertsön, Sunderbyn och Gammelstad.

Förslaget korrigerades och klubbades den 4 april på fullmäktige.

Dessförinnan, i mars, hade samverkansgruppen "Hela kommunen ska leva och lära", dragit igång en namninsamling för en folkomröstning. I juni levererade man listor på 8000 namn till kommunledningen, 2000 fler än vad som är kravet.

En folkomröstning är bara rådgivande. Beslut om folkomröstning tas av fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om