– Det finns en fara om man lägger för mycket fokus på att vinna fina priser. Risken är att man satsar på att förbättra saker som mäts i undersökningarna medan annat blir lidande. Och det är inte alls säkert att det är vad medborgarna efterfrågar, säger Matti, verksam vid Luleå tekniska universitet.
Det finns en lång rad av årliga utmärkelser som delas ut: Bästa skolkommun, bästa idrottskommun, bästa miljökommun, Årets nyföretagarkommun, Årets HR-visionär och så vidare.
I vissa fall måste kommunerna anmäla sig för att tävla om titeln, i andra fall mäts och rankas de utifrån värden som genereras i undersökningar. Bakom utmärkelserna står organisationer, företag och myndigheter med intressen i respektive bransch.
Sveriges kvalitetskommun arrangeras exempelvis av Kvalitetsmässan med stöd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackförbunden Saco och Vision. När Kvalitetsmässan utser Sveriges digitaliseringskommun (tidigare Sveriges it-kommun) gör man det i samverkan med bland andra Myndigheten för digital förvaltning, Vinnova och Telia.
Luleå är även med och tävlar om Årets stadskärna 2022. Den utmärkelsen delas ut av Svenska stadskärnor, tillsammans med Fastighetsägarna, Svensk handel, SKL och Visita.
Syftet i det senare fallet är bland annat att kartlägga hur besökare rör sig i centrum för att utveckla arbetet mot näringsliv och förvaltning när det gäller exempelvis etableringar, investeringar och event.
– Det är förstås jättebra att kommunerna gör jobbet och oavsett om man vinner eller inte så får man effekter tillbaka. Grejen är att det många gånger är svårt att se vad det verkligen ger. Policydokument beskriver viljeyttringar men de behöver inte ha något med verkligheten att göra. Man ska också tänka på att det ofta finns ekonomiska intressen bakom utmärkelserna, säger Simon Matti.
Han fortsätter:
– Och även om kommunerna inte säger det öppet så känner jag intuitivt att motivet att vinna ett fint pris också finns där. De vill uppfattas som framåt och attraktiva. Jag säger inte att det är Luleås skäl till att investera i tävlingar men man måste hela tiden fråga sig vad det ger. Får vi fler investeringar? Etablerar sig fler företag? Blir det fler familjer som flyttar hem? Jag känner inte till några seriösa analyser av detta. Det behöver man veta innan man vet vad man ska satsa på.