Tittar man på valresultat får man gå till 1930-talet för att hitta ett val där det inte varit röd majoritet i Norrbottens läns landsting.
– Jag kan inte säga att jag känner till att det någonsin hänt att Socialdemokraterna inte styrt landstinget. Det skulle vara mycket stort om det blev så, säger Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.
Som tror på en positiv effekt av ett maktskifte.
– Jag tror det skulle vara otroligt bra för Norrbotten. Inte på grund av den politik som förts utan för att det finns många exempel på att det är dåligt när makten permanentas. Risken finns exempelvis att tjänstemannasektorn och den politiska sektorn sammanflätas alltför hårt. Därför vore det nyttigt med maktskifte.
Simon Matti tror att valresultatet varit en stor bidragande faktor till att Vänsterpartiet och möjligen Miljöpartiet också kunnat tänka sig att bilda en ny majoritet.
– Den gamla majoriteten har bara ett mandats övervikt. Det är en väldigt skakig situation med tanke på vilken turbulent institution som landstinget är. Det blir mycket konflikter. Det är viktiga frågor och olika länsdelar som ställs mot varandra, och vi har sett de senaste perioderna att det varit ett flertal avhopp. Det är ingen höjdarsituation helt enkelt. Jag tror det öppnade upp för att man på allvar började fundera om det gick att hitta en stabilare majoritet. Samtidigt tror jag oppositionen fick en skjuts framåt av att man var så nära. Man har nog jobbat på rätt bra...
Ett maktskifte i landstinget vore mycket symboliskt och ett bevis på vilket dåligt val Socialdemokraterna gjorde i Norrbotten, menar Simon Matti.
– Det är väldigt tydligt att vissa delar av länet röstat mot Socialdemokraterna.
Vilka svårigheter ser du för en ny majoritet där Vänsterpartiet och Moderaterna ska komma överens?
– Det är klart att det finns många frågor som måste lösas. Fördelningen av resurser, sjukvården jämfört med kultur och kommunikationer exempelvis. Och att det finns stora ideologiska skillnader i politiken och välfärdssektorn, hur mycket alternativ man ska öppna upp för exempelvis. Men å andra sidan kan de nog ha svårt att komma överens med Socialdemokraterna också i vissa frågor. Och ett sånt här samarbete handlar mycket om att hitta rätt personkemi, att hitta personer som kan komma överens.
Tror du att oppositionen på något sätt tvekar inför att ta över?
– Nej, det är för att få regera som man ger sig in i politiken. Men helt klart är det en stor utmaning. Det är alltid svårt att ge sig från opposition till att kliva in och ta ansvar. Det blir en omställning och de kommer att få känna på hur utsatt position det är att bestämma över det här getingboet.