Mathias Dahlgren driver flera restauranger som har fĂ„tt stjĂ€rnor i prestigefyllda Guide Michelin. Han har Ă€ven blivit utnĂ€mnd till Kockarnas kock Ă„tta gĂ„nger och Ă€r den enda svensken som vunnit âKock-VMâ i Bocuse d'Or i Lyon, Frankrike.
Under nÄgra timmar pÄ torsdagen var han pÄ besök i LuleÄ.
â LuleĂ„ Ă€r trevligt. Jag Ă€r frĂ„n Norrland sjĂ€lv och uppvĂ€xt i UmeĂ„. Alla de hĂ€r stĂ€derna UmeĂ„, LuleĂ„, SkellefteĂ„ och Ă-vik, det Ă€r lite mindre svenska stĂ€der med trevligt folk och kĂ€nsla tycker jag, sĂ€ger han.
Senast han besökte LuleÄ var innan pandemin och dÄ blev det Àven nÄgra restaurangbesök i stan.
â Det har skett en vĂ€ldigt positiv utveckling de sista 10-15 Ă„ren, man kan gĂ„ ut och Ă€ta gott i de alla flesta svenska stĂ€der i dag och i LuleĂ„ Ă€r det precis likadant.
I dag driver Mathias Dahlgren tre restauranger och ett bageri i Stockholm, samt en restaurang pÄ Maldiverna.
Kan du tÀnka dig att öppna upp en restaurang hÀr i Norrbotten?
â Det skulle jag kunna tĂ€nka mig, men just nu har jag inga planer pĂ„ att öppna nĂ„gra fler restauranger överhuvudtaget. DĂ€rför att pandemin har varit vĂ€ldigt tuff för vĂ„r bransch, sĂ„ man Ă€r glad att man har rĂ„d att ha de restauranger man har. Jag upplever att hela restaurangbranschen Ă€r inne i en period av Ă„terhĂ€mtning. Men i framtiden kan jag tĂ€nka mig att öppna fler restauranger.
Ăven om det Ă€nnu bara Ă€r i början av november, passade vi pĂ„ att frĂ„ga om tips inför julen. För att lyckas med Ă„rets julbord sĂ€ger han att det Ă€r bra att satsa pĂ„ kvalitĂ© framför kvantitet.
â Det Ă€r att kanske inte göra sĂ„ mycket överflöd, utan snarare vĂ€lja ut nĂ„gra saker som du tycker Ă€r vĂ€ldigt goda och sedan gör dem till perfektion. Det Ă€r bĂ€ttre att ha tvĂ„ sorters sill och strömming om bĂ„da sorterna Ă€r riktigt rackarns goda. Volym tror inte jag Ă€r sĂ„ intressant lĂ€ngre, utan det Ă€r mer frĂ„gan om kvalitĂ©, som man ska försöka erbjuda. Det Ă€r sĂ„ man gör andra mĂ€nniskor glada.
I Är tror han att det kommer vara mindre kött och istÀllet mer fisk och grönt pÄ julborden. Avslutningsvis delar han med sig av ett drinktips, pÄ julmust.
â Det finns ju en klassisk drink som Ă€r Jack DanielÂŽs och cocacola. Om man gör Jack DanielÂŽs och julmust, sĂ„ Ă€r det nĂ€stan Ă€nnu godare. Det kan man testa med is och citron, sĂ€ger Mathias Dahlgren.