StjÀrnkocken pÄ blixtvisit i LuleÄ

PÄ torsdagen var stjÀrnkocken Mathias Dahlgren pÄ besök i LuleÄ. Vi passade pÄ att be om lite tips inför julen. "VÀlj ut nÄgra saker som du tycker Àr vÀldigt goda och gör dem till perfektion", sÀger han.

"Det har skett en vÀldigt positiv utveckling de sista 10-15 Ären, man kan gÄ ut och Àta gott i de alla flesta svenska stÀder i dag och i LuleÄ Àr det precis likadant", sÀger Mathias Dahlgren.

"Det har skett en vÀldigt positiv utveckling de sista 10-15 Ären, man kan gÄ ut och Àta gott i de alla flesta svenska stÀder i dag och i LuleÄ Àr det precis likadant", sÀger Mathias Dahlgren.

Foto: Alice Sangwill

LuleÄ2023-11-03 15:00

Mathias Dahlgren driver flera restauranger som har fĂ„tt stjĂ€rnor i prestigefyllda Guide Michelin. Han har Ă€ven blivit utnĂ€mnd till Kockarnas kock Ă„tta gĂ„nger och Ă€r den enda svensken som vunnit ”Kock-VM” i Bocuse d'Or i Lyon, Frankrike.

Under nÄgra timmar pÄ torsdagen var han pÄ besök i LuleÄ.

– LuleĂ„ Ă€r trevligt. Jag Ă€r frĂ„n Norrland sjĂ€lv och uppvĂ€xt i UmeĂ„. Alla de hĂ€r stĂ€derna UmeĂ„, LuleĂ„, SkellefteĂ„ och Ö-vik, det Ă€r lite mindre svenska stĂ€der med trevligt folk och kĂ€nsla tycker jag, sĂ€ger han.

Senast han besökte LuleÄ var innan pandemin och dÄ blev det Àven nÄgra restaurangbesök i stan.

– Det har skett en vĂ€ldigt positiv utveckling de sista 10-15 Ă„ren, man kan gĂ„ ut och Ă€ta gott i de alla flesta svenska stĂ€der i dag och i LuleĂ„ Ă€r det precis likadant.

I dag driver Mathias Dahlgren tre restauranger och ett bageri i Stockholm, samt en restaurang pÄ Maldiverna.

Kan du tÀnka dig att öppna upp en restaurang hÀr i Norrbotten?

– Det skulle jag kunna tĂ€nka mig, men just nu har jag inga planer pĂ„ att öppna nĂ„gra fler restauranger överhuvudtaget. DĂ€rför att pandemin har varit vĂ€ldigt tuff för vĂ„r bransch, sĂ„ man Ă€r glad att man har rĂ„d att ha de restauranger man har. Jag upplever att hela restaurangbranschen Ă€r inne i en period av Ă„terhĂ€mtning. Men i framtiden kan jag tĂ€nka mig att öppna fler restauranger.

Även om det Ă€nnu bara Ă€r i början av november, passade vi pĂ„ att frĂ„ga om tips inför julen. För att lyckas med Ă„rets julbord sĂ€ger han att det Ă€r bra att satsa pĂ„ kvalitĂ© framför kvantitet.

– Det Ă€r att kanske inte göra sĂ„ mycket överflöd, utan snarare vĂ€lja ut nĂ„gra saker som du tycker Ă€r vĂ€ldigt goda och sedan gör dem till perfektion. Det Ă€r bĂ€ttre att ha tvĂ„ sorters sill och strömming om bĂ„da sorterna Ă€r riktigt rackarns goda. Volym tror inte jag Ă€r sĂ„ intressant lĂ€ngre, utan det Ă€r mer frĂ„gan om kvalitĂ©, som man ska försöka erbjuda. Det Ă€r sĂ„ man gör andra mĂ€nniskor glada.

I Är tror han att det kommer vara mindre kött och istÀllet mer fisk och grönt pÄ julborden. Avslutningsvis delar han med sig av ett drinktips, pÄ julmust.

– Det finns ju en klassisk drink som Ă€r Jack DanielÂŽs och cocacola. Om man gör Jack DanielÂŽs och julmust, sĂ„ Ă€r det nĂ€stan Ă€nnu godare. Det kan man testa med is och citron, sĂ€ger Mathias Dahlgren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!