Stor, liten eller mitt emellan?
Silverskimrande stora laxar, rökt sik och laxöring. Junköfiskarna har fiskkommers i Norra hamnen i Luleå och folk köar för att få köpa färsk fisk.
Per Ökvist, Junköfiskarna, med hunden Foppa.
Foto: simon eliasson
Flytande
Klockan närmar sig 18 på tisdagskvällen och sedan en timme tillbaka har Junköfiskarnas fiskebåt fungerat som en flytande fiskaffär.
Inger Jarvelius har köpt både lax och sik.
- Jag köper gärna färsk fisk när jag kommer åt, säger hon och berättar att hon är från Älvsbyn där det är svårare att få tag på färsk fisk.
I fiskebåten ligger stora, färska laxar på isbäddar i djupa fisketråg, men den här gången var siken populärast. Både den färska och den rökta gick åt fort.
Förbeställt
Sture och Berit Thurfjell från Stockholm har redan förbeställt sin fisk direkt från fiskebåten och väntar nu på att få hämta ut lax och både färsk och rökt sik.
- Man ringer samma dag. Då vet de tillgång och storleken på laxen, säger Berit Thurfjell och förklarar hur man ska göra för att undvika att inte få tag i det man vill ha.
De ska grilla den nyinköpta siken och en fjärdedels lax åker också på grillen. Resten ska frysas in och gravas.
Tre dagar i veckan, från midsommar fram till mitten av augusti, säljer Junköfiskarna färsk fisk i hamnen och det har man gjort de senaste 15-20 åren, enligt Per Ökvist, fiskare, som driver företaget tillsammans med sin kusin.
Fisken på fiskebåten är nyfångad från tidigare på dagen.
- Det var en hyfsad fångst i dag. Vi har fått ungefär ett 50-tal laxar, säger han.
Däremot var sikfångsten inte särskilt bra och det har, enligt Per Ökvist, med vindarna att göra.
- Det ska vara sydliga vindar. Långvariga nordliga vindar är inte bra, säger han och hänvisar till de senaste dagarnas kyliga väder.
Storlaxen - favoriten
I september tar löjfisket över och då finns det inte tid till fiskförsäljning inne i stan längre.
- Då blir det dygnet runt-arbete, säger Per Ökvist.
När han själv ska välja favoritfisken blir det stora laxar, "gärna 15-kilos".
- De är fetare och fet lax är gott. Det är nyttigt fett, säger han och fortsätter:
- Om man ska grava och frysa in så tycker jag man ska välja stor lax. Man kan göra så mycket med den, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!