Stor undersökning: Så tycker unga om Luleå

Vad tycker egentligen ungdomar om att bo i Luleå? Den frågan ställde sig Luleå kommun återigen genom att be unga människor besvara en enkät om hälsa, trygghet, framtid, arbete, förhållanden på fritiden, i skolan och inflytande inom politiken.

Gabriella Sjöström, socialchef, säger att fokus kommande år kommer att ligga på unga kvinnors ökande psykiska ohälsa.

Gabriella Sjöström, socialchef, säger att fokus kommande år kommer att ligga på unga kvinnors ökande psykiska ohälsa.

Foto: Ida Folkesson

Luleå2018-04-27 16:19

Många av kategorierna får positiva recensioner. Till exempel är många unga i skolåldern väldigt nöjda med skolundervisning och deltar aktivt i föreningslivet i Luleå som anses hålla hög kvalitet enligt de svarande.

Men andra kategorier får sämre betyg. Till exempel anser många av de äldre ungdomarna att det saknas möjligheter på fritiden om man inte sysslar med idrott.

– Det är främst bland de svarande inom gruppen på gymnasiet och 24-åringarna det här syns. Och därför känns det så roligt att vi har på gång en ny mötesplats för unga i Luleå, i lokalerna som SVT snart lämnar. Det kommer att bli en mötesplats för unga mellan 16 och 30 år, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef i Luleå.

En oroande trend ses bland unga kvinnor.

– Vi ser att den psykiska ohälsan bland unga flickor ökar. Vi kommer att fokusera på det under kommande år, säger socialchef Gabriella Sjöström.

Unga kvinnor tillhör också den kategori som i störst utsträckning avser att lämna Luleå i framtiden. Detta ser kommunalrådet Lenita Ericsson som ett problem, trots att man från kommunens sida är medveten om att det kan vara naturligt för unga att vilja se världen för att sedan återvända.

– Jag är rädd för att unga kvinnor drar för att de känner att samhället är normbundet, till exempel i könsroller. Vi måste arbeta med ett normkritiskt förhållningssätt framöver – det tror jag är en framgångsfaktor. Man ska känna att det är hög status på att stanna kvar i Luleå.

LUPP

Lupp står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

Undersökta åldrar är årskurs 8, gymnasiets skolår 2 samt personer födda 1993 (24 år).

Enkäten besvarades av cirka 1 300 personer.

Lupp-enkäterna genomfördes även 2008 samt 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om