Storsatsar på det lilla

I en tid då det mesta blir större går Britta-Karin Staffansdotter åt motsatt håll. Hon satsar stort på småskalighet och turism. ”Man kommer kunna se när korna mjölkas genom en glasruta från caféet”, berättar hon.

Gårdshästar. Tanken är att använda hästarna i kurser i skogsarbete med häst.

Gårdshästar. Tanken är att använda hästarna i kurser i skogsarbete med häst.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2017-06-17 07:00

När den gamla ladugården gjort sitt hamnade Britta-Karin Staffansdotter och hennes bror i ett vägskäl. Skulle de bygga nytt och fortsätta med mjölkproduktion eller testa något annat?

Beslutet föll på det senare, och syskonen håller precis på att dela upp familjeföretaget. Britta-Karin utvecklar jordbruket och tar in sambon Thomas Holmbom i företaget medan brodern satsar på sina skogsmaskiner i stället.

– Vi har så många idéer, säger Britta-Karin.

Nu pågår bygget av en ny ladugård som ska husera den nya satsningen som kan sammanfattas som småskalig mjölkproduktion och besöksnäring i ett.

Ena vinkeln ska husera 12 mjölkkor av olika raser, en minskning mot de 56 som fanns tidigare. Den andra vinkeln kommer innefatta hotellrum och bröllopssvit på övervåningen och lanthandel och café/restaurang på entréplanet. Endast en glasvägg skiljer ladugården från caféet.

– Korna står med sina huvuden bara en meter bort, berättar Britta-Karin.

I souterräng byggs även ett mejeri som tas i bruk i projektets andra fas. Då ska man kunna köpa gammeldags mjölk på flaska eller egen behållare och även hemgjord glass. Samtidigt fortsätter man leverera till Norrmejerier.

Tanken med restaurangen är att servera riktig bondmat som köttsoppa, palt och halstrad strömming och att anordna event och konferenser. I lanthandeln kommer man att sälja det mesta, men bara de mest lokalproducerade alternativen.

– Det finns mycket mat att sälja. Vi bönder kommer att klara oss tillsammans, säger Britta-Karin.

På gården blir det även reko-försäljning om somrarna, där man beställer via Facebook och sedan kommer hit och hämtar sina varor.

Ett av de större benen företaget kommer att vila på är konferenser och turism. Förutom besöksgård för allmänheten, kurser för både barn och vuxna, kommer man till exempel även att anordna möhippor, svensexor eller team-building med Thomas samling av renoverade retroskotrar.

Idén till allt kom för fem-sex år sedan, när Britta-Karin och Thomas började fila på en ny ladugårdsbyggnad och nu är stommen till den på plats. Exakt när allt kommer i gång är inte klart än, det hänger på finansiering, men man börjar med vissa delar redan nu och siktar på att vara igång med det mesta under 2018.

Båda två brinner starkt för ekologiskt jordbruk, självhushållning och hållbarhet.

– Självhushållning är grunden till hela mänskligheten. Vi är ganska inspirerade av Amish-folket, säger Britta-Karin.

Hon vill gärna dela med sig av sina jordbrukskunskaper genom självhushållningskurser.

– Det här är ett sätt att förbereda människor om något skulle hända i världen som gör att vi blir utan el eller om gränser skulle stängas.

På gården finns inte bara kor, här bor även getter, får, hästar, höns och grisar och alla har sin roll att spela.

– Alla djur gillar att äta olika saker och genom att flytta runt dem kan man hålla igång jorden ekologiskt.

Här kommer även att finnas en strövstig genom skogen där besökare får titta på alla djur.

– Vi har djuren för att de ska arbeta åt oss, det är det de mår bäst av, säger Britta-Karin.

Britta-Karin Staffansdotter

Ålder: 42.

Gör: Driver familjens jordbruk sedan 2000.

Familj: Sambon Thomas Holmbom, 44, och barnen Maja, 10, Pelle, 12, och tvillingarna Måns och Otto, 19.

Bor: I mormors brors gamla hus i Bälinge.

Aktuell: Bygger ny ladugård med plats för 12 mjölkkor, café, lanthandel, hotell och eget mejeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!