Strejken: "Måste vara vettiga avtal"

Viktiga avtal värda att ta strid för. Det tycker Alexander Hellström, en av drygt 1600 Byggnadsmedlemmar som gick ut i strejk på tisdagsmorgonen.

RAST. Mätteknikern Jim Fjällborg tillhör inte Byggnads och kan arbeta i två dagar till ungefär vid bygget på Lulsunds­berget. Sedan påverkas hans arbete av strejken.

RAST. Mätteknikern Jim Fjällborg tillhör inte Byggnads och kan arbeta i två dagar till ungefär vid bygget på Lulsunds­berget. Sedan påverkas hans arbete av strejken.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-04-12 10:45

Snickaren Hellström och betongarbetaren Valter Boström hade första passet som strejkvakter vid Lulsundsberget, där NCC sedan ett halvår tillbaka bygger ett 16-våningshus och ett 11-våningshus åt HSB, totalt 98 bostadsrätter.

Första informationen om strejken kom på måndagskvällen via ett sms från Byggnads.

– Vi började morgonen med facklig information och sedan åttatiden har vi stått vakt här, säger Valter Boström.

Byggnads sade nej till arbetsgivarens bud på 2,2 procents löneökning och kräver 3,2 procent. Vidare kräver fackförbundet bland annat bibehållet ackordslönesystem och aktivare arbete för att få in fler kvinnor och nyanlända i branscher.

– Det måste vara vettiga avtal. Här i norr är vi ganska förskonade men i södra Sverige har man stora problem med att det är mycket inhyrd arbetskraft på byggen. Lönen är alltid viktig och ackordsystemet vill man ha kvar. Men en stor sak är att alla ska ha samma möjligheter att få jobb och lika lön. Ingen ska behöva tjäna mindre för att man är kvinna, ung eller kommer från ett annat land, säger Alexander Hellström.

Från arbetsgivarsidan målas Byggnads upp som ett hårdfört fackförbund som har nära till stridsåtgärder. Det håller inte Hellström med om.

– Jag tycker Byggnads verkar vara ett aktivt fackförbund om man jämför med andra. Och jag tycker det är bra att man verkligen försöker påverka och göra något bättre av alltihop.

Totalt berörs 18 Byggnadsknutna vid Lulsundsberget. Jim Fjällborg arbetar med mätteknik och är inte en av dem eftersom han inte tillhör Byggnads.

– Jag kan väl arbeta vidare i två dagar cirka. Sedan tar det stopp eftersom man påverkas av att de andra strejkar. Vi får se vad som händer. Man hade ju hellre kört på men för tillfället tycker jag ingenting om strejken, säger han.

Platschefen Ingvar Grahn håller sig också neutral i sin inställning till strejken.

– Jag tycker inget speciellt. Det är bara att avvakta vad de hittar på från centralt håll, säger han.

Grahn konstaterar att det blir förseningar och fördyringar för varje dag som strejken håller på.

Eftersom NCC är i stomskedet så tar arbetet för de andra yrkesgrupperna, elektriker, rörmockare, ventilationstekniker, slut inom en vecka.

– Det är klart att det får ekonomiska konsekvenser om strejken blir lång. Själv kan jag ägna mig åt lite administrativt arbete samt att arbeta med de följder som strejken får gentemot våra leverantörer, säger Ingvar Grahn.

BYGGNADS KRAV

3,2 procents löneökning och ett års avtalsperiod för tidslöner.

Bibehållet ackordslönesystem för arbetslag, som ska omförhandlas var tolfte vecka.

Ett partsgemensamt arbete för att få fler kvinnor och nyanlända att börja arbeta i branschen.

Förhindra långa entreprenadkedjor som Byggnads anser är "grogrunden för social dumpning av löner och villkor".

Fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen, deltidspensionslösningar och flexpensionslösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om