Det visar en färsk undersökning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) levererat. Av 100 vårdplatser under förra året var 9,4 överbeläggningar eller utlokaliseringar, något som hänger ihop med hur många vårdplatser som hålls stängda på grund av personalbrist.
– Tyvärr är det så här det ser ut. Det är många saker som vi behöver göra bättre för att klara vårt uppdrag bättre, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef.
Sunderbyns situation ska jämföras med 1,1 i Växjö, som ligger bäst till. Allra sämst är Mälarsjukhuset i Eskilstuna med 11,1.
– Vi jobbar hela tiden med att optimera antalet öppna vårdplatser. Verksamheten gör ett enormt jobb med utlokaliseringen. Målet är att ha så få transporter mellan sjukhusen som möjligt. Men i extrema lägen, som i sommar, så händer det vid ett antal tillfällen. Hur många kan jag inte på rak arm, säger Katarina Johansson.
SKL konstaterar bland annat att det är stora variationer i landet och att det är stora skillnader mellan landstingen när det gäller vårdtider och den tid som patienterna blir kvar på sjukhuset efter att de bedömts som utskrivningsklara. Slutsatsen är att vårdkedjan är organiserad olika i landet.
– Vi har ett antal frågor som vi jobbar med för att lösa problemet. Dels mot kommunerna att de tar emot patienter som är utskrivningsklara och vårdprocesserna inom sjukhuset så det är bra flöde. Men också att vi nyttjar patienthotellet. Samt givetvis den största biten, att vi inte har tillräckligt med personal.