Sunderby sjukhus i framkant

Nya trender i förlossningsvården under 1990-talet ökade antalet kvinnor som fick allvarliga skador genom att de sprack under förlossningen.
Nu kommer motreaktionen och Sunderby sjukhus går i bräschen för att undvika skadan.

Foto: Scanpix

LULEÅ2011-11-30 05:30

Förlossningsskadan, sfinkterruptur, är när kvinnan spricker hela vägen mellan slidan och ändtarmsöppningen vid förlossningen. I dag visar Sveriges televisions Uppdrag granskning ett program som handlar om det.

I Sverige drabbar sfinkterruptur cirka 3000 kvinnor, och trots att skadan är allvalig och har ökat i antal talas det inte om den.

Under 1990-talet blev det vanligare att kvinnan exempelvis stod upp under förlossningen och att barnmorskans roll blev att finnas mer i bakgrunden. Det anses vara orsak till ökningen.

Bättre i Finland
I Finland har antalet rupturer vid förlossningar inte ökat som i Sverige. Där har man hållit fast vid den traditionella metoden vid förlossningar.

Metoden är att barnmorskan stödjer mellangården mellan slidan och ändtarmen och håller den andra handen mot barnets huvud i slutskedet av förlossningen. Med handgreppet och genom kommunikation med mamman kan de styra över hur fort barnet kommer ut.

Det här är inte någonting nytt för erfararna barnmorskor, så gjorde man tidigare i Sverige också.

Vid Sunderbyns sjukhus började man använda den här metoden på nytt för fyra år sedan. Inspirationen kom från finska barnmorskor. Finländarna Jouko Pirhonen, docent, och hans hustru Tiina Pirhonen, har utbildat personalen vid Sunderbyn.

Bäst i landet
Arbetet gick bra och 2009 var Sunderby sjukhus bäst i landet. Man hade sänkt andelen med allvaliga rupturer från cirka tre procent till två procent. Målsättningen är att komma ner i en procent.

- När kvinnorna kommer in förklarar vi hur vi vill kunna styra vid de två sista värkarna för att minska riskerna för stora bristningar, säger Monica Tegner, barnmorska, Sunderby sjukhus.

Det är mycket svårt att helt undvika risken för sfinkterruptur. Det kan till exempel ibland handla om att barnets liv är i fara. Skadan vid en sfinkterruptur kan förutom smärtan också ge inkontinens.

En kvinnofråga
I Norge finns nationella råd för att förebygga skadan. I Sverige har Socialstyrelsen inga planer på att inrätta ett sådant råd, enligt Uppdrag granskning.

- Det här är en kvinnofråga och en förlossningskomplikation kanske därför inte anses lika allvarlig. Det är en allvarlig skada som är en katastrof för många kvinnor. Om antalet sjunker skulle man också spara pengar, säger Tegner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om