Suovas på väg mot Bryssel

2010 fick Kalix löjrom godkänt – nu gör även suovas resan till Bryssel. Flera olika samiska organisationer har gått samman i en ansökan om ursprungsmärkning.

URSPRUNG. Suovas ska vara gjort av kött från renar i Sapmi. Här en bild från Gabna sameby i september 2013, där Tomas Marakatt spanar ut över hjorden.

URSPRUNG. Suovas ska vara gjort av kött från renar i Sapmi. Här en bild från Gabna sameby i september 2013, där Tomas Marakatt spanar ut över hjorden.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2015-03-17 20:10

– Vi vill i första hand skydda varumärket och se till att begreppet inte urvattnas och blir allmängods. Men det är klart att det blir mer uppmärksamhet och att företagarna samtidigt får draghjälp, säger Marja Ek, som arbetar med renköttförädlingsprojektet Renlycka inom Svenska samernas riksförbund (SSR).

Vad är det då man vill skydda?

Suovas betyder rökt på samiska, och produktionsmetoden är ett traditionellt och viktigt begrepp i den samiska matkulturen.

– Det finns massor av exempel på avarter. Suovasrökt lax eller suovasrökt skinka, exempelvis. Och suovaskebab som helt plötsligt är gjord av hjort- eller älgkött har man sett när man varit på mässor, säger Marja Ek.

Enligt ansökan ska köttet komma från en ren som betat i Sápmi, det ska vara torrsaltat och kallrökt i kåta på björk- eller sälgved som är hämtad i Sápmi. På det sättet knyts delikatessen hårt till ett speciellt område, vilket är en förutsättning för ursprungsmärkningen.

Ansökan är inlämnad till Livsmedelsverket. Just nu är den på remissrunda. Om Livsmedelsverket säger ja skickas den till EU-kommissionen i Bryssel för slutligt godkännande.

– Det är väl förankrat och motiverat, och jag kan inte se något skäl till att det inte skulle gå igenom. Suovas har funnits sedan urminnes tider, säger Ol-JohánSikku, som också arbetar med Renlycka.

Bakom ansökan står även SSR:s motsvarigheter i Norge och Finland, samt Slow FoodSápmi.

– Nästa steg är att få med Ryssland också, säger Ol-JohánSikku.

Suovas serveras redan på många restauranger. Att det skulle få en stämpel som extra dyr och exklusiv delikatess tror inte Marja Ek.

– Min personliga åsikt är att suovas redan finns i den finaste salongen. Sedan kan salonger utanför Sápmi dra nytta av den också (skratt).

– Allt är upp till företagarna och tillgång och efterfrågan styr priset. Men även om det blir internationellt känt så kan det inte bli någon jätteexport eftersom tillgången är begränsad, säger Ol-JohánSikku.

Om suovas får godkänt finns fler produkter i "pipen". Bland annat renköttskorven gurpi.

Renköttsföretagaren Rickard Länta, som driver Sápmi ren och vilt i Jokkmokk, tror på ett uppsving om suovas får godkänt.

– Det lär höja statusen på renköttet ännu mer. Och det ligger rätt i tiden med alla kocktävlingar och trenden med nyttig mat, säger han.

URSPRUNGSMÄRKNING

En viktig strategi för att främja tillväxten på landsbygden i EU-länder är att ursprungsmärka (”certifiera”) lokalt producerade livsmedel.

Det finns olika nivåer i ursprungsskyddet. Champagne, parmesanost, parmaskinka och fetaost är exempel på kända produkter med det starkaste skyddet. I Sverige har endast Kalix löjrom fått det starkaste skyddet.

I Sverige tas först beslut av Livsmedelsverket och sedan EU-kommissionen. Det lär dröja minst ett halvår innan något beslut om suovas är taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om