– Det är mycket positiva signaler. En ökande befolkning stärker länet, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Befolkningsökningen motsvarar cirka 2,5 procent. Vilket är nästan hälften av det tapp som Norrbotten drabbats av under 2000-talet. 1997 hade Norrbotten 267 000 invånare, i dag knappt 250 000.
Uppgiften om befolkningsökningen finns i underlaget till landstingets finansplan för åren 2015–2019.
Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som gjort en trendframskrivning utifrån Statistiska centralbyråns (SCB) befolkningsprognos.
Enligt den ska Norrbotten år 2019 ha 6341 invånare fler än i dag. Trenden har varit svagt uppåtgående de senaste åren men inte i närheten av den här ökningen.
– Det är inga exakta siffror förstås. Länen utvecklas i olika takt och de har sina speciella förutsättningar. För Norrbottens del beror ökningen till allra största delen på att allt fler flyktinginvandrare antas hamna där. Sedan tittar våra experter på sysselsättning och använder historiska mönster för att beräkna hur snabbt man kommer in i samhället, säger Jonas Eriksson, ekonom vid SKL.
För det krisdrabbade Norrbottens läns landsting handlar det om stora pengar. Den totala skillnaden i skatteintäkter för de fyra åren, jämfört med om befolkningen stått stilla, är cirka 560 miljoner kronor (140 miljoner i snitt per år).
Och då är den planerade skattehöjningen ej inräknad.
– Vi behöver ha en befolkningstillväxt och det här är betydligt större ökning än vi förväntat oss, säger Hans Rönnkvist, tf landstingsdirektör.
Fler medborgare kostar även mer pengar i vården men någon risk att det tar ut skatteintäkten finns inte.
– Exakt vad mellanskillnaden blir är ju omöjligt att säga, men helt klart är det bra för vår ekonomi och för Norrbotten är det mycket positivt att få hit arbetskraft. Tillväxten ska vara uthållig och långsiktigt uppåt, det är det bästa. Då hinner vi anpassa infrastrukturen också, säger Rönnkvist.
– Eftersom det dör fler än det föds på de flesta orter i Norrbotten är invandringen en oerhört viktigt del i påfyllningen. Sedan jobbar vi på en rad andra plan också, exempelvis vid universitetet och med den regionala utvecklingsplanen, för att ge utbildning och förutsättningar för fler att stanna här, säger Sven-Erik Österberg.