Sveket mot bomboffren

Plötsligt - cirka 40 kilometer väster om staden Mazar-e-Sharifi Afghanistan - exploderade en bomb under terrängbilen.Samtliga svenskar i bilen skadades svårt, den afghanske tolken dog.På hemmaplan tvingas nu svenskarna till ännu en kamp - mot Försäkringskassan.

"Vi har ännu inte fått ersättning för de två första veckorna sedan vi kom tillbaka till Sverige", säger Peter Kero.

"Vi har ännu inte fått ersättning för de två första veckorna sedan vi kom tillbaka till Sverige", säger Peter Kero.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-05-22 06:00
Fem personer satt i terrängfordonet, en så kallad Galt:
David Ström, Luleå, Peter Kero,Tärendö, Mikael Thorén, Helsingborg och Robin Hedlund, Stockholm, samt den afghanske tolken.
Dog direkt
Tolken dog direkt medansvenskarna snabbt transporterades till fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal.
4 David Ström, 30, fick öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning efter en hjärnskakning samt frakturer på nyckelben och revben.
4 Peter Kero, 23, fick två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.
4Mikael Thorén, 41, drabbades av svåra bäckenfrakturer. Hans bäcken hålls i dag ihop av två 13 centimeter långa skruvar. Han har också en metallplatta inopererad efter ett underarmsbrott
4Robin Hedlund, 24, blev lindrigast skadad. Fyra komprimerade ryggkotor, frakturer på två ryggkotor, bruten näsa och omfattande ansiktsskador. Han har blivit sydd med över 60 stygn i ansiktet.
Ingen ersättning
Det har nu gått drygt ett halvår sedan attentatet mot svenskarna.
Trots att samtliga fyra genomgått ett helvete med långa sjukhusvistelser och minnena från dådet har de nu fått en ny motståndare - den svenska Försäkringskassan.
Mikael Thorén berättar att han nyligen har fått beskedet att han inte får någon sjukersättning från och med den 8 februari - i år.
- Trots att läkare har intygat att jag bör vara sjukskriven för mina skador tycker Försäkringskassan att jag kan återgå till mitt tidigare yrke som lastbilschaufför, säger Mikael Thorén.
Bittert
Försvaret har gjort allt som står i deras makt för att hjälpa Thorén, men Försäkringskassan vägrar att ge sig.
- Det känns bittert och jag blir faktiskt förbannad. Här har jag gjort något som är bra och så blir man behandlad på det här sättet. Det är som att Försäkringskassan tror att man bluffar.
Norrbottningarna David Ström och Peter Kero sitter ännu i rullstol. Både är inte riktigt i samma fas som Mikael Thorén, men de har redan hört varningsklockorna ringa.
- Jag har en känsla av att samma sekund som jag lämnbar rullstolen vill Försäkringskassan att jag börjar arbeta, säger David Ström.
Stelbent
Peter Kero säger att han redan fått smaka på statens stelbenta behandling.
- Vi har ännu inte fått ersättning för de två första veckorna sedan vi landade i Sverige. Det beror på att vi inte anmälde oss arbetslösa direkt vi kom hem, säger Peter Kero.
Myndigheterna menar alltså att Peter Kero och Davis Ström, som var svårt skadade, omedelbart vid ankomsten till Sverige personligenskulle inställa sig hos arbetsförmedlingen.
- Det är ju inte riktigt klokt, säger han.
Rättvisa
Samtliga fyra säger att de inte är ute efter att bli miljonärer på kuppen.
- Vi vill bara bli rättvist behandlade. Vi vill ha det vi anser att vi har rätt till, säger David Ström.
Det är första gången som alla fyra träffas, så att säga på allvar, sedan händelsen. Det är Försvarsmakten som har sett till att de får träffas som ett led i rehabiliteringen.
Håller ihop
För Robin Hedlund är det viktigt att de fortfarande håller ihop.
- Vi måste. Om inte annat för att stötta varandra - i kampen mot myndigheterna, säger Robin Hedlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om