Inspektionerna av patientsäkerheten inom mödrahälsovården genomfördes i början av november 2024 vid Stadsvikens och Örnäsets hälsocentral, och i samband med tillsynen upptäckte Ivo flera brister.
Bland annat har det framkommit:
- Att ledningen inte genomför systematiska riskanalyser i förebyggande syfte.
- Det finns inte heller någon rutinmässig journalgranskning och avvikelser i verksamheten rapporteras inte.
- Vårdgivaren brister vid efterkontrollen när det handlar om att ge patienter information om var de kan vända sig vid besvär efter en förlossning, både i närtid och längre fram. Barnmorskorna ska även ha berättat att det inte finns något skriftligt material att lämna ut till patienterna.
- Det saknas en upparbetad struktur för samverkan mellan barnmorska, psykolog och läkare, när patienter har psykisk ohälsa under graviditeten eller efter förlossning.
- Patienter erbjuds inte en tidig uppföljning (1 till 2 veckor) efter hemgång från BB.
- Vårdgivaren har inte säkerställt att undersökning av bäckenbotten vid efterkontroll uppfyller kraven på en god vård.
- När en enskild patient har behov av insatser från både hälso- och sjukvården och från socialtjänsten ska regionen tillsammans med kommunen upprätta en individuell plan. Men någon sådan samverkan sker inte enligt gällande bestämmelser, enligt Ivo.
Den hälso- och sjukvård som ges inom mödrahälsovården, vid de omnämnda hälsocentralerna, uppfyller därmed inte kraven på en god vård, enligt Ivo.
Efter Ivos granskning har Region Norrbotten tagit fram förslag på åtgärder som ska tillämpas inom alla mödrahälsovårdsmottagningar i länet, berättar tf divisionschef vid Division nära, Marie Stenback.
– Det är för att det ska bli en likvärdig vård, säger hon och fortsätter.
– Jag välkomnar att Ivo gjorde den här granskningen och utifrån den har vi tagit fram förslag på åtgärder för länet.
Vid de hälsocentraler som inte tidigare haft det har det så kallade gröna korset, som är en visuell metod för att identifiera risker och vårdskador i realtid, börjat införas.
– Vi har också infört patientsäkerhetsdialoger, som genomförs ute i verksamheterna från och med i år.
Region Norrbotten planerar även att arbeta fram en utbildningsserie riktad till personalen för att öka kunskapen om patientsäkerhet. De ska också börja använda verktyget Rutinkoll Mödrahälsovård, som redan används i regioner i Sverige för att se över sina egna dokumentationsrutiner.
För att säkra att mödrahälsovården i länet uppfyller kraven på god vård ska barnmorskorna årligen uppdatera sina kunskaper via en digital bäckenbottensutbildning. Något som ska fungera som ett komplement till nuvarande utbildningsdagar.
Det föreslås också att alla nyförlösta ska erbjudas både en tidig eftervårdskontakt, samt ett senare eftervårdsbesök.
Vidare berättar Marie Stenback att regionen även sett över hur de kan skapa tydliga strukturer och kontaktvägar både inom organisationen samt mellan region och kommun.
– Vi har en del familjecentraler i Region Norrbotten tillsammans med våra kommuner och det är en välfungerande samverkan. Men vi måste på något sätt säkerställa så det är tydligt för våra medarbetare, så vi samverkar på ett bättre sätt för våra medborgare.
Åtgärderna ska följas upp, men när kan inte Marie Stenback ge svar på i nuläget.
– Vi ska absolut följa upp dem, säger hon.