Personalen på kombiterminalen i Luleå jobbade som vanligt på fredagen. Platschefen Kenneth Karlsson visste inte mycket om vad som skulle hända, men konstaterade att det är ett "akutläge".
Viktig uppgift
- Jag tror inte att det här blir bestående på lång sikt. På något sätt måste det lösas, säger Kenneth Karlsson.
Han är anställd av Luleå kombiterminal AB, där Cargonet är storägare. Cargonet kommer fortsätta driva terminalen oavsett hur den fortsatta tågdriften blir. I den nuvarande driften utgår mellan 80 och 90 procent av verksamheten i terminalen från Cargonets tåg.
"Näringslivet blir drabbat"
Kenneth Karlsson tycker att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har en viktig uppgift framför sig.
- Hennes roll är att hitta en lösning. Näringslivet i Norrbotten blir drabbat, säger han.
Men nu ser det ut att bli en lösning i sista minuten. NSD har tidigare rapporterat om att Cargonet och Green cargo förhandlat om att fortsätta med tågtrafiken. Och sent på fredagskvällen kom de fram till en lösning efter hårda förhandlingar.
- Tågen till Norrland kommer fortsätta att gå på måndag, säger Bjarne Ivar Wisten, Cargonets informationsdirektör.
Han är mycket förtegen om vad överenskommelsen innebär och utlovar fler detaljer till veckan. Han vill inte heller avslöja om trafiken kommer att pågå i samma omfattning som tidigare.
Höjda avgifter
Även Wisten anser att Catharina Elmsäter-Svärd och den svenska regeringen kan hjälpa till i situationen. Skälet till att Cargonet från början meddelade att man skulle sluta med trafiken var bland annat de höjda infrastrukturavgifterna med 500 miljoner nästa år.
- Om man vill se kombitransporter i Sverige krävs det en infrastruktur med tillräcklig kapacitet och att inte öka infrastrukturavgifterna förrän infrastrukturen är så bra att man kan använda den, säger Bjarne Ivar Wisten.