Taket ännu inte nått på LTU

Nu har även vissa reserver fått chansen att tacka ja. "Vi räknar med att det blir ungefär samma antal studenter", säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor.

Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor, kan räkna med fortsatt högt antal studerande på Luleå tekniska universitet.

Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor, kan räkna med fortsatt högt antal studerande på Luleå tekniska universitet.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2018-08-03 13:00

I andra urvalet till högskola och universitet antogs totalt 239 385 personer till minst en utbildning, vilket är en ökning från förra året med 1 600 personer.

En del sökande har antagits till flera utbildningar och till flera lärosäten – något som leder till att de kan välja och vraka med erbjudandena.

– En del har tackat nej, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn som inte har den exakta siffran för Luleå tekniska universitet (LTU).

Därför erbjöds nyligen en del sökande, som tidigare nekats, plats på sökt utbildning.

– Flest reserver har kallats in till lärar- , sjuksköterske- och högskoleingenjörsutbildningarna.

Rektorn räknar med att antalet studenter blir ungefär som föregående år. Hon berättar också att universitetet får ett takbelopp från staten.

– Vi utbildar för hela den summan. Vi utbildar till och med fler än vad vi får pengar för, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Hon påpekar också att det är viktigt att LTU är attraktivt som utbildningssäte.

Boende för studenterna har länge varit ett stort bekymmer vid starten. Ett intensivt byggande senare tid ser ut att ha gett resultat.

– Det blir lite bättre hela tiden. Nu ser vi fram emot nästa år när 199 lägenheter – 166 för studenter – ska stå klara. Det blir sakta bättre, säger rektorn för Luleå tekniska universitet.

Hon tillägger att det är främst i Luleå som bostadsbristen märkts av, på övriga av universitets utbildningsorter har läget inte varit lika akut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om