Med höger hand på varandras hjärtan sitter Hanna Taavola, 43, och Henrik Larsson, 51, med saxade ben tätt mittemot varandra på golvet. De synkroniserar andningen och tittar djupt in i den andras vänstra öga. Det är ögat som representerar själen. Efter tag för de ihop sina pannor.
Duon visar ytterligare några övningar där de tätt ihop synkroniserar andningen både liggande och halvsittande.
Under en workshop vägleder Hanna deltagarna genom övningen. De handledda övningarna utförs sittande, liggande, stående och dansande. Nybörjarkurserna är helt påklädda och a och o är att erbjuda en trygg plats för deltagarna.
– Jag brukar säga att det är som ett vuxenfritids. Övningarna är lekfulla och utforskande, som när barn möts och ingen gör något de inte vill. Det är också en sorts fredsarbete. Vi sluter fred inuti oss själva och då har vi inget behov av att skapa konflikter på utsidan.
Hanna var 27 år när hon kom i kontakt med tantra för första gången. Då hade hon tillbringat flera vintrar i Goa, Indien, där hon jobbade som frisör och utbildade sig inom yoga och massage.
– Jag och min dåvarande pojkvän deltog i en tantraworkshop och det var helt rätt för mig att ta in intimitet och sexualitet i det andliga spektrat. Min pojkvän blev triggad och tyckte att det var jobbigt att våga möta sig själv, men vår relation växte.
Sedan dess har Hanna fortsatt att utforska tantran, hon deltar i tantrafestivaler, kurser och blev i slutet av förra året färdig tantraterapeut. Förutom workshop för nybörjare erbjuder hon också terapi för enskilda eller par.
– Tantran erbjuder ett tryggt utrymme där ingen blir bedömd. Kanske har paret tappat lusten, eller så har någon ett trauma, ett övergrepp som skapat blockeringar eller kroppsförakt. Skillnaden mot annan terapi är att jag inte bara ger en näsduk att gråta ut i. Jag tillåter ett utrymme för kroppen att släppa fram sina känslor och kan hålla om min klient om det behövs och jag skickar med praktiska övningar att jobba med. Tantran är ”hands on” och mycket av arbetet gör man hemma.
Samtycke och kommunikation är två viktiga ingredienser i tantra, som enligt Hanna främst är ett verktyg för att expandera vår självkännedom.
– Samtycke handlar om att utforska beröring utifrån samtycke, och att våga be om njutning som är anpassad till en själv. Vilken beröring vill jag ha i den intima akten? För kommunikation är en bra övning att varje dag fråga varandra hur man mår och vad man behöver och verkligen lyssna noga, utan att döma, för att sedan återberätta vad den andra sagt.
Hanna Taavola och exsambon Henrik Larsson tycker att det är synd att ordet tantra för det mesta sägs ihop med ordet sex.
– Visst inkluderar tantra även sex, men det är så mycket mer, säger Henrik Larsson som också ska utbilda sig till tantraterapeut.
Det är inte helt lätt att förstå tantra utan att ha prövat det själv. Henrik och Hanna vet i alla fall vad tantran betyder för dem.
– Kärlek! Kärleken till allt, att se det vackra i allt, säger Henrik utan att tveka.
Hanna nickar och svarar:
– För mig är tantra en livsstil, en guide i livet för närvaro och njutning.