Få av de boende i Råneå har undgått snackisen i bygden. En instabil man i 30-årsåldern har härjat sedan i fjol somras och utsatt butikspersonal och andra för omfattande trakasserier.
I sociala medier finns långa trådar om hans beteende, där många också undrar varför inte polis eller psykvård ingriper.
Läs mer: Man kastade ägg i matbutiken
Upprepade gånger har mannen gått bärsärkagång på Ica och framförallt på Coop, där han har rivit ner varuhyllor, kastat ägg och ofredat personalen.
"Jag har pissat på golvet inne på Coop", skrev mannen sin Facebooksida för en vecka sedan.
De utsatta anställda eller Coops chef vill inte själva kommentera händelserna utan hänvisar till matkedjans kommunikationsansvarige i länet.
– Vi har fått signaler en längre tid om att mannen upplevs som otrevlig och dum mot personalen. Det har gått i vågor, men eskalerade senaste månaden när han pinkade i entrén och kastade ägg, säger Mats Olausson, Coop Norrbotten.
Väktare sattes in i butiken i perioder, men mannens framfart har inte gått att stoppa. Situationen blev än mer ohållbar när han häromveckan la ut en bild på en ur Coops personal i sitt Facebookflöde, kombinerat med grova påhopp.
– Hen har familj och upplevde allting som väldigt obehagligt. Vi hamnade i ett läge när allt blev ett stort arbetsmiljöproblem. Ett tag övervägde vi att stänga butiken. Tyvärr kunde vi inte porta honom, eftersom matbutiker anses vara allmänna platser, säger Mats Olausson.
Bakom mannens bisarra uppträdande finns tidigare kriminell verksamhet och problem med rättvisan.
I december 2016 dömdes han för för grovt ocker efter att ha lurat till sig två hus av en äldre, dement kvinna. Då dömdes han också för misshandel av hustrun.
Domen – fängelse i tio månader och därefter tidsbestämd utvisning – överklagades och mannen släpptes på fri fot.
Några månader därpå utsatte han åklagaren för ärekränkning och förtal på Facebook.
"Den här j*vla kvinnan är rasist (...). Hon utnyttjade sin makt och åtalade mig för sexuellt utnyttjande (...) Hon var bara ute efter att hämnas", skrev han i ett inlägg där också en bild på åklagaren publicerades.
Hovrätten skärptes fängelsestraffet i ockermålet till ett år och tre månader, därefter utvisning till år 2022. Samtidigt väcktes åtal väcktes gällande förtal mot åklagaren, vilket nu resulterar i en rättegång den 18 oktober.
Samtidigt väcktes åtal väcktes gällande förtal mot åklagaren, vilket nu resulterar i en rättegång den 18 oktober.
– Jag har aldrig blivit uthängd i sociala medier tidigare. Obehagligt, säger åklagaren som i övrigt vill lägga historien bakom sig.
I slutet av augusti meddelade HD att inget prövningstillstånd skulle ges gällande ockerdomen.
Därmed hade fängelsestraffet kunnat verkställas – men i stället fortsatte mannen att terrorisera Råneå.
Niklas Larsson, lokal förundersökningsledare i Luleå, bekräftar att polisen har tagit emot "ett tiotal" anmälningar bara den senaste tiden.
Men någon möjlighet att gripa mannen har inte funnits.
– Det handlar om skadegörelse och ofredanden, den största delen på Coop. Inga häktningsgrundande brott.
Det dröjde till i torsdags innan kriminalvården – till slut – tog hjälp av polisen för att verkställa mannens fängelsestraff.
– Nu är han bakom lås och bom, säger Niklas Larsson.
Alla oroliga Råneåbor kan härmed andas ut.
– Vi känner oss lättade nu, när allt är över. Vem vet vad som hade kunnat hända annars? säger Mats Olausson, Coop Norrbotten.
Ändå ifrågasätter många varför verkställigheten avdröjde i drygt fem veckor.
Ulrik Andersson, rättsvårdsexpert på Kriminalvårdens placeringssektion, förklarar rutinerna generellt.
– Den dömde får först ett informationsbrev från oss och tio dagar på sig att önska anstalt. Därefter fattar vi beslut om vilken anstalt personen ska till. Långtifrån alltid som den dömde får igenom sina önskemål.
Faktum är att många dömda får betydligt längre tid på fri fot, än de fem veckor som gällde Råneåmannen.
– Målet är att verkställa fängelsestraffet så snabbt som möjligt, åtminstone inom 90 dagar. Men nu efter sommaren är det tyvärr längre än så.
Prioriteras vissa dömda personer på fri fot?
– Ja. Det kan exempelvis ske när vi får signaler om att personen kan försvinna från landet.
Hur vanligt är det med så här omfattande problem gällande dömda brottslingar i väntan på fängelsestraff?
– Klart att det händer men det är inte jättevanligt. Domstolen bestämmer annars om personen ska vara häktad i väntan på fängelsestraff, om det finns risk för att hen kan försvinna eller fortsätta med brottslighet, säger Kriminalvårdens rättsexpert Ulrik Andersson, som dock inte vill uttala sig om så borde ha skett i detta specifika fall.