Tidig hemkomst – uppskattad satsning

Borta bra men hemma bäst. Tvillingflickorna Estelle och Evita Andersson föddes sex veckor för tidigt. Tack vare landstingets nya satsning på hemsjukvård kunde familjen åka hem redan efter tio dagar.

BELÅTEN. Efter maten sover man gott.

BELÅTEN. Efter maten sover man gott.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2015-11-17 06:00

– För mig som mamma betydde det väldigt mycket. Vår fyraåriga son Elvis behöver mig som mamma och det var en lättnad att få komma hem och kunna ta hand om honom också, säger Natalia Andersson.

– Lite nervös var man. Det är en trygghet när man har personalen så nära som på sjukhuset. Men samtidigt är det så skönt att få vara tillsammans hemma och när man såg att allt fungerade och att tjejerna började växa så släppte det, säger Lennart Andersson.

Satsningen innebär att familjer med för tidigt födda barn skrivs över till hemsjukvård och att ett vårdteam från sjukhuset gör hembesök tre dagar i veckan. Detta i stället för att föräldrar och barn ska bo kvar på sjukhuset.

– Det finns många fördelar. Man minskar separationen bland familjemedlemmarna och alla slappnar av på ett annat sätt. Det främjar bland annat amningen. Föräldrarna känner sig mer kompetenta och barnen känner sig mer trygga med sina föräldrar. Det är den bästa vården för dem, säger Margit Ericsson, barnsjuksköterska.

– Dessutom slipper man risken att barnen utsätts för resistenta bakterier. Det här är modern sjukvård där barnets hälsa, behov och utveckling sätts i centrum, säger Monamarie Flygare, barnsköterska.

De är några av initiativtagarna till satsningen som inleddes på avdelning 56, Neonatalavdelningen, vid Sunderby sjukhus i mars. Tre barnsköterskor, två sjuksköterskor och en läkare är knutna till arbetet.

– Vi tyckte det kändes självklart att få arbeta med. Totalt är det elva kliniker i Sverige som erbjuder det men vi är enda sjukhus i Norrland, säger Monamarie Flygare.

Vissa kriterier måste uppfyllas för att familjen ska få hemsjukvård: barnet ska vara minst 34 veckor gammal, väga minst 1700 gram, vara andningsmässigt stabil, hålla temperatur i vanlig säng och påbörjat att äta själv, antingen från bröst eller flaska.

Dessutom utbildas föräldrarna så att de kan hantera inblåsning vid andningsstopp och sondmatning. Rökning får ej förkomma inomhus.

Tidigare har man sett avståndet som ett hinder i Norrbotten. Nu erbjuds familjer från Kalix, Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden hemsjukvård.

– Det är upp till var och en, förstås. Men hittills har vi erbjudit 58 familjer att få komma hem tidigare, och alla har tackat ja, säger Margit Ericsson.

Barn som föds mycket för tidigt vårdas från vecka 22 till vecka 28 i Umeå.

– För de familjerna handlar det om 5-6 månader på sjukhus om man inte erbjuder hemsjukvård. Det är en otrolig påfrestning för alla i familjen.

Så bråttom hade dock inte Estelle och Evita. Tvillingtjejerna föddes den 18 september, 34 veckor in i graviditeten. Evita föddes först och vägde 2900 gram, Estelle kom en minut senare och hon vägde 1900 gram.

Den 28 september fick de komma hem med stöd av hemsjukvården, och den 16 oktober blev de utskrivna. Det vill säga familjen gör vanliga besök hos hälsocentralerna.

För medias skull gör ändå vårdteamet ett hembesök den här dagen. Det är viktigt att miljön är ren. Sköterskorna bär förkläden och handskar och de rengör noga vågen med sprit.

Sedan kommer jublet. Estelle väger in på 3800 gram och Evita på 4300.

– De har ökat 300 gram vardera sedan senast vi vägde. Gud vad de växer bra, säger Natalia Andersson.

Vården av för tidigt födda barn lyfts fram på Världsprematurdagen den 17 november varje år. Det vill säga i dag.

FAKTA

Världsprematurdagen är ett europeiskt initiativ för att lyfta fram och förbättra vården av för tidigt födda barn. Den hålls den 17 november varje år.

Överlevnaden av för tidigt födda barn har ökat dramatiskt de senaste 40 åren eftersom neonatalvården (vården av nyfödda) gjort stora framsteg.

Varje år föds 7000 barn för tidigt i Sverige. Av de som har en födelsevikt under 1000 gram överlever i dag 95 procent.

Neonatal hemsjukvård erbjuds i Norrbotten från och med den 2 mars 2015. Den stärker bindningen och anknytningen mellan barn och föräldrar och medverkar till familjen tidigare kan återgå till ett normalt liv.

Fakta: Prematurförbundet och NLL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om