Tio båtägare om dagen bestulna

Båten har blivit mer värdefull denna sommar, vare sig det handlar om en eka eller en havskryssare. Med detta ökar intresset från tjuvarna.

Solen går upp i öster över Småbåtshamnen vid Hindersöstallarna.

Solen går upp i öster över Småbåtshamnen vid Hindersöstallarna.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-06-28 05:30

Får vi inte åka utomlands i coronatider vill vi i alla fall byta omgivning. Från den egna trädgården till öar och kobbar i skärgården. Visst finns det turbåtar, men egen båt kan vara extra lockande när smittan härjar.

– Visst vill vi köpa båt. Vi kommer att köpa båt innan vi köper bil. Men det gäller att ha råd.

Johan Niemi och Maja Bergdahl har cyklat från stan till Svartöstadsbrinken för att bada och sola.

– Vi bor i lägenhet inne i stan så det är skönt att det är så nära till vatten. Det tar oss en kvart att cykla ut hit.

De är båda sugna på att skaffa båt. Ekonomin tillåter dock inget båtköp just nu. Men drömma går ju.

– Den ska helst vara stor att det går att ligga över i den.

Eventuella tjuvar som stjäl båt och från båten behöver de inte bekymra sig om så länge de inte ens har någon.

Under sommarmånaderna juni-augusti förra året anmäldes tio stölder från båt varje dag i Sverige. Dessutom stals dagligen åtta båtar och sju båtmotorer enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under våren har det varit ett rekordhögt intresse för köp av båt. Det betyder fler båtar än vanligt på sjön i år och fler oerfarna båtägare. 

Ebbe Kärker har varit båtägare i decennier. Lyckligtvis var det länge sedan han blev bestulen.

– Det är nog säkert 25 år sedan. Tjuvarna stal bränsletanken med bränsle.

Numera är Ebbe Kärker en av dem som sitter vakt i småbåtshamnen vid Hindersöstallarna nattetid. Vakter är en av de åtgärder som båtägarna gemensamt kan vidta för att minska antalet stölder.

Polisen tipsar om att fylla i ett båtkort som finns på Polisens hemsida på internet. Om tjuven skulle vara framme, så underlättar det för båtägaren att ha alla uppgifter på utrustning och annat på ett och samma ställe, tillsammans med bilder både på båten och annat stöldsbegärligt.

Anders Lindgren är erfaren båtägare. På vintern har han och hustrun Pia båten på land i Svartöstadens båthamn, men på sommaren finns den i Södra hamn.

– Här i båthamnen har de kamerabevakning för att undvika besök av tjuvar. I Södra hamn finns det alltid folk som rör sig och håller uppsikt.

Båten ska i sjön inom kort, teaterbåten som vissa kallar den. Anders Lindgren har nämligen ett förflutet inom Norrbottens-teatern. Han och hustrun är ofta i båten.

– Frugan är från Seskarö och vi har varit där med båten. Runt åtta timmar tar det från Luleå med paus på någon halvtimme.

Anders Lindgren känner sig lugn för båttjuvar när båten ligger i Södra hamn under sommaren. "Där rör sig alltid människor, både dag och natt", säger han.
Anders Lindgren känner sig lugn för båttjuvar när båten ligger i Södra hamn under sommaren. "Där rör sig alltid människor, både dag och natt", säger han.
Tips för säkrare båtsomma

Lämna inte stöldbegärlig utrustning och värdesaker kvar i båten.
Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.
Se till att både båt och motor är fastlåsta med godkända certifierade lås.     
Båt, motor och utrustning bör märkas och med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr.
Använd kulhandskelås på släpet.
Skaffa ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning och annat så du snabbt kan anmäla om någonting blir stulet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!