Tio frågor och svar om Northlands konkurs

KONCENTRAT. Fyndigheten 	i Kaunisvaara finns kvar.

KONCENTRAT. Fyndigheten i Kaunisvaara finns kvar.

Foto: Simon Eliasson

Luleå2014-12-08 18:10

1) Vad händer nu?

Konkursförvaltaren Hans Andersson greppar läget. Hur lång tid det kan ta vill han inte spekulera kring. Sedan finns två huvudspår:

En stark köpare kommer in, köper konkursboet med anläggningarna på plats och drar igång gruvan igen.

Allting styckas upp. Anrikningsverken, varav ett är helt oanvänt, maskiner med mera säljs var för sig. Då startas ingen gruvdrift inom överskådlig tid.

2) Vilka aktörer kan vara intresserade av att ta över?

Mycket svårt att hitta någon. LKAB återkommer hela tiden i snacket, men bolaget har varit tydligt med att det bara har fokus på sina egna projekt. Boliden? Nej, samma där. Något utländskt bolag möjligen, men med dagens järnmalmspriser blir det mycket svårt.

3) Vad händer med gruvanläggningen och hamnen i Narvik nu?

Anläggningen sköts av konkursboet och hamnen underhålls av Grieg logistics. Allt kommer hållas i trim så länge konkursförvaltaren anser det värt att betala för. Sedan måste det säljas. Och inte ens LKAB sägs ha något intresse av en hamn i Narvik.

4) Vad är det som har gått fel, enligt Northland själva?

Bilden på presskonferensen var att Northland klarat driften om inte järnmalmspriset rasat. Kritikerna säger att det är vansinne att bygga allt på ett högt järnmalmspris. Historiskt har priset varit nere på hälften av dagens låga pris.

5) Hur slår det här mot Pajala kommun?

Kommunen har satsat allt på ett kort. Tagit lån, anställt folk, byggt bostäder, tagit fram detaljplaner, planerat ny skola i centrum. Utflyttning nu är lika med jättekris. Om gruvan försvinner finns ett svagt hopp att gruvjobb kan skapas i Svappavaara, 16 mil bort.

6) Vilka är förlorare – och finns det några vinnare?

Förlorare är det gott om. Pajala kommun. Tornedalingar som satsat 30-40 års besparingar i aktier. Folk som flyttat upp, köpt hus och nu mist jobbet. Sedan underleverantörer och investerare, som knappast får tillbaka mer än en spottstyver av sina fordringar. Vinnare? Gamla ledningsgruppen, som tagit ut miljontals kronor ur bolaget i lön och optioner.

7) Vad händer med miljön om ingen tar över gruvan?

18,7 miljoner kronor finns deponerat för att städa upp. Hur långt det räcker vet man inte. Gråbergsupplag ska täckas och områden ska återbesås. Enligt länsstyrelsen läcker anläggningen inget gift idag.

8) Hur går det för Muonio sameby och deras avtal med Northland?

Ovisst. Avtalet är värdelöst och kommer sannolikt aldrig att fullföljas. Stora delar av sommarbeteslandet är förstört. Hoppet står till att ett nytt bolag tar över och vill göra rätt för sig.

9) Har regeringskrisen något med konkursen att göra?

Ett långskott. Men vissa källor menar att det finns starka kopplingar mellan Norrbotten och Socialdemokraterna, och att LKAB kunde använts som ett verktyg i processen.

10) Hur blir det med basketlaget?

Det spelar vidare säsongen ut. Till nästa säsong blir det namnbyte.

Fotnot: Svaren bygger på intervjuer med ett stort antal människor, bland annat i Northlands företagsledning, politiker, börsmäklare och experter inom gruvor och miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om