Tjejjouren finns fast de inte vill

Tjejjouren i Luleå firade i helgen att de har funnits i 20 år. "Fast vi önskar ju att vi inte skulle behövs", säger Anna Forssberg, en av två anställda på jouren.

Paula Fahlander och Lisa Liljedahl fick ta emot en tavla för deras engagemang. Tavlan delades ut av Maria Sundvall-Taavo.

Paula Fahlander och Lisa Liljedahl fick ta emot en tavla för deras engagemang. Tavlan delades ut av Maria Sundvall-Taavo.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2018-10-13 18:09

Maria Sundvall-Taavo har arbetat åt Tjejjouren under alla 20 år som jouren har funnits. Hon berättar att arbetet har förändrats under åren.

– Förr var det fler tjejer som ringde och pratade med oss, nu sker det flesta samtalet via chatt och andra sociala medel.

Hon berättar vidare att själva innehållet i kontakterna inte har förändrats under de här 20 åren.

– Så är det men vi kan konstatera att samtalen ökar markant.

Tjejjouren sitter inte bara och väntar på att tjejer ska ta kontakta.

– Vi jobbar mycket med förebyggande verksamhet, bland annat går vi ut i skolor och berättar att vi finns, säger Maria Sundvall-Taavo.

Vad handlar då samtalen om?

– Det är tjejer som vill ha råd eller stöd, till exempel att gå till polisen. det handlar ibland om våldtäkt, incest och ibland bara hur det är att växa upp.

Finns det något att önska inför framtiden?

– Vi tar gärna emot sponsorer men vi önskar också att det blir lättare att få komma till skolor och berätta om våran verksamhet.

Anna Forssberg och Emmelie Rutström är de två som arbetar heltid på Tjejjouren.

Hur många samtal tar ni emot under en period?

– Cirka två telefonsamtal om dagen men det är främst på chatten det är verksamhet. Bara under september hade vi cirka 50 chattar och det mesta handlar om våldtäkter, övergrepp psykisk hälsa, trakasserier, sexuella trakasserier, relationer, sexuella övergrepp och mens, säger Emmelie Rutström.

Anna Forssberg fyller på:

– Det är ibland jobbiga samtal med unga tjejer som talar om att de vill ta bort sig. Den yngsta tjejen som vi haft kontakt men var i tioårsåldern. Hon hade blivit utsatt för incest, säger Anna Forssberg.

Båda säger att allt är välkommer att kontakta tjejjouren.

–  Vi tar oftast hand om tjejer mellan tonåren och upp till 25 år. Vi har även haft kontakt med killar. Vi tar samtal med alla .

Det finns också en genuin kontakt mellan Tjejjouren och kvinnojouren.

– Vi har inte möjlighet att ordna övernattning om någon tjej eller kvinna behöver ett skyddat boende, då brukar vi kontakta kvinnojouren, dom kan erbjuda den mögligheten. Vi kan skicka kvinnor som är över 18 år, inte yngre.

Det finns dock moln i horisonten.

– 2018 betalade Luleå kommun hyran. Nu 2019 måste vi ordna sponsring för att kunna ha kvar vår lokal på Storgatan 11.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om