Torneälvens succé – en blivande guldgruva

Här är succésiffrorna som får Torneälven att segla upp som en sportfiskesdestination i världsklass. 2014 genererade sportfisket 53 (!) miljoner kronor i inkomster.

FISKETURISM. Torneälvens rekordsiffror för 2014 öppnar för en stark utveckling i regionen. Fiskeguiden Lars Munk är en av dem som redan är etablerade. Han håller till i Pajalatrakten.

FISKETURISM. Torneälvens rekordsiffror för 2014 öppnar för en stark utveckling i regionen. Fiskeguiden Lars Munk är en av dem som redan är etablerade. Han håller till i Pajalatrakten.

Foto: Fredrik Samuelson

LULEÅ2015-04-05 09:34

– Vi har en tydligt positiv utveckling för besöksnäring i området, säger Glenn Douglas, fiskerikonsulent vid Kommunförbundet och Sportfiskarna.

Statistiken kommer från finska Naturresursinstitutet som, bland annat i samarbete med länsstyrelsen i Norrbotten, utvärderat säsongen 2014, då rekordsiffran på över 100 000 lekvandrande laxar registrerades i Torneälven.

Totalt såldes 10 600 fiskekort, nytt rekord och dubbelt så många som medeltalet för 2000-talet.

Hälften av alla som löste kort lyckades fånga lax. Den största delen av laxen fångades via dragrodd från finska sidan.

Större delen av de fångade laxarna vägde 6-8 kilo och allra flest laxar fångades de två sista veckorna i juni. Totalt fångades 147 ton lax.

– Glädjande är att antalet laxar som återutsattes efter fångst, så kallad catch and release, ökar för varje år och är nu uppe i omkring 2 500 laxar per år. Det är mer än den totala laxfångsten under de svagaste åren på 2000-talet. Catch and release är ett bra sätt att förvalta laxen som resurs då fisken kan både fångas av fisketurister och reproducera sig efter återutsättning, säger Glenn Douglas.

Fångsterna i Torneälven är nu exempelvis klart större än de i den omspunna Tana älv i Norge, där fisketurismen sedan länge är en gigantisk miljonindustri som hela bygden lever på. Faktum är att Torneälven nu fångstmässigt är världens största älv av de som mynnar i hav knutna till Atlanten.

Finska naturresursinstitutets undersökning visar vidare att 86 procent sportfiskarna är besökande från andra orter.

I snitt fiskade de sex dygn. Mest pengar satsade fisketuristerna på logi, livsmedel, fiskeutrustning, tillstånd, båthyra och resor.

Myndigheten beräknar att omsättningen, inräknat båda sidor av gränsen, totalt landar på cirka 53 miljoner kronor.

Laxfisketurismen i Tornedalen är tämligen outvecklad ännu och har därmed en enorm potential. Glenn Douglas tror att näringen kan bli ett lyft för hela regionen, som bland annat drabbats av Northlands gruvkonkurs.

– Kopplingen mellan lax i älven och ett ökande antal besökare till området är än en gång tydligt bekräftad. Kan den nuvarande trenden fortsätta med ökande antal återvändande laxar till älvarna kommer laxfisketurismen att bli en motor för tillväxt i våra älvdalar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om