Trafiken största boven
Luleå kommun klarar inte delar av målen i miljökvalitetsmålet "Frisk luft".Trafiken är största boven.
Per Andersson, mijlöinspektör vid Luleå kommun, vid mätstationen i korsningen Köpmangatan och Smedjegatan.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
I den kalla januariluften blir det vita moln efter bilarna, bussarna står på tomgång och det är en hel del folk i rörelse i korsningen Smedjegatan/Köpmangatan i Luleå.
På denna omsorgsfullt utvalda plats finns Luleå kommuns station för mätning i gatunivån, en ljusblå container med vindmätare och luftinsläpp på taket.
Per Andersson är miljöinspektör vid Luleå kommun. Han visar utrustningen och förklarar de mätvärden som han presenterat i en rapport.
- Vissa delmål uppnås inte. Luften är såpass förorenad att vi måste fortsätta att mäta, säger han.
Allergiker drabbas
De som drabbas av detta är främst människor med allergier och överkänslighet.
Det som mäts är partiklar (pm 10) det vill säga, damm, pollen, däckslitage och så vidare och kvävedioxid, som kommer från bilavgaser och annan förbränning.
Luleå kommun klarar delmålet för kvävedioxid när det gäller årsmedelvärdet - men inte för timmedelvädet. Det innebär att man vid alltför många tillfällen överskridit gränsvärdet för kvävedioxidhalten i luften. På vintern ökar de uppmätta halterna av kvävedioxid.
- Om människor skulle ta bussen i stället för bilen, köra mindre på tomgång och cykla eller gå mera skulle våra möjligheter att klara gränsvärdena öka, säger Per Andersson.
Blåsten positiv
Att Luleå är en så blåsig stad har dock en positiv effekt på mätvärdena.
- Det blir förstås en utblandning av utsläppen, säger Andersson
Vinden var något som Gunnel Ek Löfmark, Luleå, just kommenterade när hon och hennes mor, Ally Löfmark, Arvidsjaur, vandrade Smedjegatan upp.
- Jag sade just att det är frisk luft här, säger hon.
Att det skulle vara något fel på luften har hon inte tänkt på. Hon är en av dem som åkt buss till jobbet. Nu bor hon i stan och kan gå.
- Men när man ska ut på Storheden och handla blir det bilen.
Svårt nå målet
Miljökvalitetsmålet "Frisk luft" enligt riksdagen är att: "Luften skall vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas."
I detta finns mål och delmål med gränsvärden för olika mer eller mindre farliga utsläpp som finns runt om oss i luften vi andas, exempelvis kvävedioxid, svaveldioxid och partiklar av olika slag.
Länsstyrelsen i Norrbottens bedömer att miljökvalitetsmålet "Frisk luft" är mycket svårt att nå. "Åtgärder för att nå miljömålen har inletts, men det kommer att ta lång tid och kräva mycket stora insatser för att målen ska nås."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!