Sjöfartsverkets, bemanningsföretaget Viking Supply Ships och Transportstyrelsens hantering av de sexuella trakasserier som Elsa Hatz Grandin berättat om kantas av hemlighetsmakeri. Det började med att överbefälhavaren och överstyrman på den isbrytare där hon arbetade förmådde henne att skriva på en tystnadsförbindelse om händelsen.
Tystnadsförbindelsen låstes sedan in i ett kassaskåp på isbrytaren.
Därefter skickade överbefälhavaren ett mejl om detta till två chefer på Sjöfartsverket och på Viking Supply. Adressaterna uppmanades att radera mejlet, vilket chefen på Sjöfartsverket gjorde.
Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén sade till redaktionen att det var ett jättemisstag och att chefen borde ha vetat att man inte gör så på en myndighet.
Nu visar det sig att även Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för arbetsmiljön på svenskflaggade fartyg, väljer att sekretessbelägga den rapport som skrevs efter det att en inspektion gjorts på två isbrytare. Inspektionen gjordes sedan Transportstyrelsen fått in en anmälan som indikerade att det systematiska arbetsmiljöarbetet ombord på isbrytarna inte fungerade.
Inspektionen inleddes den 19 december 2017 då enskilda intervjuer med besättningen och gruppintervjuer genomfördes. Vid inspektionen identifierades ett antal brister i Viking Supplys verksamhet.
Men vilka bristerna är har redaktionen inte fått veta, eftersom Transportstyrelsen har bedömt att de uppgifterna omfattas av sekretess och därför har strukit över dem i den rapport som media begärt att få ta del av. Orsaken är att Transportstyrelsen anser att uppgifterna kan antas leda till att Viking Supply Ships skulle kunna lida skada om uppgifterna röjs.– Det beror på att det är tillsynssekretess. Det är så här vi alltid gör. Vi har inte hanterat det här ärendet annorlunda än andra ärenden, säger Fredrik Jonsson, chef för sektionen för sjövärdighet på Transportstyrelsen.
Enligt personal som vi talat med har Viking Supply Ships i mejl till personalen meddelat att utredningen om de sexuella trakasserierna är stängd, att Transportstyrelsen inte har hittat några grova avvikelser i arbetsmiljöarbetet och att myndigheten dessutom är nöjd med den handlingsplan som företaget presenterat.
Fredrik Jonsson ställer sig undrande till det som står i mejlet.
– Det är inte Viking Supply som stänger vår utredning. Det är inget som är avslutat. Vi ska nu inleda en dialog med företaget om deras förslag till åtgärdsplan.
Anställda på isbrytarna har också reagerat på utskicket och kontaktat redaktionen.
– Jag tror mig veta att det finns allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet. Det borde komma fram, säger en anställd.
Enligt Elsa Hatz Grandin, anställda och andra med insyn i isbrytarverksamheten finns det en utbredd tystnadskultur på isbrytarna som ingen på ledningsnivå agerat för att ändra på.
– Missförhållandena måste komma fram så att kränkningarna stoppas. Någon måste ta tag i det här, säger en anställd.
Fredrik Jonsson, chef för sektionen för sjövärdighet, kan inte svara på om tystnadskulturen kom upp vid inspektionen.
– På grund av tillsynssekretessen kan jag inte svara på det.
Redaktionen har ställt frågor till Viking Supply Ships om tystnadskulturen och mejlet till isbrytarna om att Transportstyrelsen inte hittat några grova avvikelser vid sin inspektion. Företagets VD Trond Myklebust har svarat att de inte har några kommentarer.
Läs mer: Hon sextrakasserades på isbrytaren
Läs mer: Sjöfartsverket kan bryta avtalet