Den jättelika övningen startade på torsdagen i Norge. Förutom värdlandet deltar Finland, Sverige och Nato med manskap och flygplan.
F21 har placerat sju stridsflygplan av märket Gripen i norska Bodö. Samtidigt finns amerikanska stridskrafter från US Airforce i Luleå, bland annat en stridsflygdivision med 18 F16-plan.
Stridsflygplan, som normalt är stationerade i Spangdahlem i Tyskland.
F21 har också ett unikt besök.
– Sedan har vi också två lufttankningsflygplan av modell KC-135. De är då tillför att förlänga radien som de här stridsflygplanen kan verka i. I teorin kan de vara uppe hur länge som helst, säger Jerry Lindberg, kommunikatör vid Försvarsmakten.
Den röda tråden i övningen är att Norge anfalls av en fiktiv motståndare från öst, i en fiktiv värld. I detta politiska- och militära drama är Sverige och F21 en bricka.
– Vi som är kvar på F21, vi genomför något som kallas värdlandsstöd. Att se till att de här amerikanska förbanden kan operera obehindrat, säger Jerry Lindberg.
Trident Juncture 18 är en av Natos största övningar där bland annat snabbinsatsstyrkan Nato Response Force (NRF) testas.
Övningen genomförs mellan 25 oktober och 7 november. Sverige deltar med personal från armén, marinen och hemvärnet – vid sidan av flygvapnet och F21.
"Syftet med det svenska deltagandet är även att stärka samarbeten med andra länder."
Försvarsmakten skriver på sin hemsida att Sveriges deltagande i övningen bottnar i den svenska solidaritetsförklaringen, att kunna ”ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt”.