En tuff höst väntar de kvarvarande 530 anställda inom Telia Sonera i Luleå. I fjol kom beskedet att personalstyrkan skulle minskas med totalt uppemot 900 personer i riket och under våren genomfördes första steget.
– Hittills har man nyttjat 400 av uppsägningarna i form av olika avgångslösningar. 60 anställda i Luleå fick gå, säger Kjell-Åke Sommeryd, Seko:s sektionsordförande för Telia Sonera i Luleå.
Verksamheterna som drabbades var bland annat ett produktutvecklingskontor, där 25 personer arbetade.
– Gänget på Kungsgatan 5 var akademiker med spetskompetens, alla på den avdelningen förlorade jobbet. Många var totalt överraskade, säger Kjell-Åke Sommeryd.
Dubbel uppsägningstid
I samband med varslen erbjuder Telia Sonera de drabbade att avstå sina rättigheter enligt LAS. I stället lockar de med med dubbel uppsägningstid utan arbetsplikt.
– Det flesta som nappade fick 6 + 6 månader vid första uppsägningarna.
Men om personal tackar nej till avgångspaket löser arbetsgivaren övertaligheten enligt LAS-förfarande.
– Då kan äldre personal knuffa bort, säg, en ung anställd i Teliabutiken. Men det är tufft som i butiksanställd, ofta ligger de lägre i ingångslön. Därför tackar de flesta ja till avgångserbjudanden, i stället för att gå ner i lön, säger Sommeryd.
"Ytterligare 450 personer"
Och nu börjar "del 2" i nedskärningsprocessen.
– Vi visste att det låg i röret och arbetsgivaren pratar om ytterligare 450 personer totalt.
Vilka verksamheter inom Telia i Luleå drabbas i detta skede?
– Det vet vi inte ännu. Det kan vara Mobility (kundtjänst), Skanova, Fast Bredband, även personalen i butikerna kan drabbas.
"Tufft slag"
Facket är kallade till förhandlingar i veckan inför den fortsatta processen.
– Det gick fort i våras, jag misstänker att det blir liknande nu. Arbetsgivaren har nog allting klart redan och vet vilka som får gå i Luleå.
Hur är stämningen hos personalen?
– Det var ett tufft slag när varslet kom och det väcker enormt mycket oro i leden. Telia i Luleå har inte varit så här hårt drabbade tidigare.
Unionen är största fackliga organisationen inom Telia, sett till riket, men i Luleå är det Seko som har flest medlemmar.
– Det finns unga som inte är organiserade men Luleå ligger bra till jämfört med övriga orter. Vi märkte i samband med strejkvarslet i våras (se faktaruta) att vi plötsligt fick många nya medlemmar. Samma när beskeden om uppsägningarna kom i fjol, säger Kjell-Åke Sommeryd, Seko:s sektionsordförande i Luleå.
"För tidigt att säga"
Iréne Krohn, pressansvarig vid Telia Soneras huvudkontor i Stockholm, vill i dagsläget inte kommentera de kommande nedskärningarna.
– Det är ännu för tidigt att säga hur Luleå drabbas, säger Iréne Krohn.