– Vi har haft en positiv utveckling i Luleå under flera år och det är viktigt att säkerställa att den fortsätter. En avgörande faktor är att Luleå har en bra balans i byggandet och hittar rätt blandning i beståndet.
– Det finns privata företag som går i bräschen och bryter utvecklingen när det gäller hyresrätter, som varit dyra att bygga och belastats med höga hyror. Lulebo har en viktig roll att spela när det kommer till att följa denna utveckling och ständigt undersöka nya sätt att bygga för att få ned kostnaderna, och därmed vara ett föredöme, säger Bergvall Kåreborn.
Luleås nya områden, exempelvis samtliga etapper av Kronan och Hällbacken, präglas annars starkt av villor, radhus och bostadsrätter.
– Det är en utveckling som gäller hela Sverige, tyvärr. Jag tycker att man ska ha möjlighet att fortsätta bo i ett område som man vuxit upp i och trivs i även som ung vuxen.
När det gäller att få LTU:s studenter att stanna i Luleå är tillgången på billiga hyresrätter väldigt viktig, anser Birgitta Bergvall Kåreborn
– Allt ansvar ligger förstås inte på Lulebo och Luleås politiker, men de kan initiera samtal och stötta aktörer.
Arbetsmarknaden är också en viktig faktor när Luleå växer. LTU-rektorn lyfter fram utvecklingen de senaste åren som mycket positiv.
– Luleå har gått ifrån att vara en typisk industristad till att idag vara en stad med framstående företag inom flera nya branscher och en varierad arbetsmarknad. Vi har många företag med hög kompetens inom it, telekom, kommunikation och media, exempelvis. De kulturella näringarna växer också. Datacenterindustrin är ett exempel på en helt ny framtidsbransch där Luleå tagit en stark position.
Hon lyfter även rymden som ett stort framtidsområde, inte bara för Kiruna utan även för Luleå. Svenska rymdaktiebolaget (SSC) vill skjuta upp minisatelliter.
– Om det blir så kommer all den data som samlas in av SSC i Kiruna att behöva lagras och bearbetas, och här har Luleå stora förutsättningar. Även utbildning och forskning är viktig för att kunna bygga upp denna nya industri som kommer att kräva gigantiska datacenter och kompetens inom artificiell intelligens för att ge oss ny information och förståelse relaterad till exempelvis akuta miljöhändelser, extrema väderfenomen och resurstillgångar.
– Det är viktigt att Luleå även fortsättningsvis kan säkra en varierad arbetsmarknad och att politikerna medverkar till satsningar inom flera olika branscher.
I våras släpptes nyheten att LTU gör en satsning på en forskarskola kopplad till lärarutbildningen, tillsammans med Luleå, Boden och Region Norrbotten. Birgitta Bergvall Kåreborn ser etableringen som ett genombrott som kan bli väldigt viktigt i framtiden.
– De här doktoranderna kommer att forska på skolnära frågor i första hand men har samtidigt 10-20 procent av sin tid till att verka och stödja skolorna i regionen. Den här typen av satsningar tror jag blir väldigt viktiga framöver. Industrin har en lång och väl utvecklad tradition av att samfinansiera forskning tillsammans med universitet och högskolor för att tillsammans bidra till utveckling och attraktion. Kommunerna har inte haft den traditionen, så det här är ett viktigt första steg. Möjligheterna är enorma för Luleå.