Socialstyrelsen har funnit brister i vården på Sunderby sjukhus i samband med att två patienter tagit livet av sig.Den ena patienten hade varit djupt deprimerad i månader. Personen hade mycket svårt att sova och funderade på om denne ville fortsätta leva. Trots det förde personalen vid vuxenpsykiatrin inget resonemang om risken för självmord. Patienten erbjöds inte att läggas in och de närstående kontaktades inte. En oerfaren AT-läkare fick inget stöd från bakjouren - vilket kritiseras av Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen anser att en mer erfaren specialistläkare borde ha träffat och bedömt patienten. Vårdgivaren krävs också på en rad åtgärder, bland annat ska man säkerställa att bedömning av självmordsrisk görs enligt rutin, att underläkare får stöd från specialister och att rutinerna för dokumentation blir bättre.
Den andra patienten hade under flera år behandlats inom psykvården på en annan ort. När patienten kom i kontakt med Sunderby sjukhus gjordes ingen självmordsbedöming. Patienten fick ingen behandling för sitt alkoholberoende och när patientens kontaktperson var på semester fanns ingen ersättare. Samma år som den första kontakten med sjukhuset tog patienten sitt liv. En Lex Maria-anmälan gjordes, men först ett och ett halvt år senare.
Socialstyrelsen anser att vuxenpsykiatrin även denna gång brustit i dokumentation, riskbedömning och vårdplanering. Man skriver också att det inte är första gången dessa brister påpekas.
Igår gjorde Socialstyrelsen en inspektion för att följa upp vilka åtgärder som vidtagits.