Ungdomarna protesterar mot flytten: "Känner ilska"

Politikerna har slagit fast att Kulturskolan, som nu ligger i ett stort fyrvåningshus på Bergviken i Luleå måste flytta – något som får eleverna att se rött.
– Det får bara inte ske, säger Minja Pettersson Naula.

Minja Pettersson Naula, Matilda Hedlund och Martin Lindberg-Pedersen vill ha Kulturskolan kvar där den står idag, men Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att den ska flytta och ge grundskolan de 2700 kvadrat som Kulturskolan nu huserar i.

Minja Pettersson Naula, Matilda Hedlund och Martin Lindberg-Pedersen vill ha Kulturskolan kvar där den står idag, men Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att den ska flytta och ge grundskolan de 2700 kvadrat som Kulturskolan nu huserar i.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2025-03-06 00:01

Nyheten i korthet

  • Elever vid Kulturskolan i Luleå protesterar mot beslutet att flytta skolan från dess nuvarande plats på Bergviken. De menar att flytten riskerar att splittra verksamheten och ta bort deras samlingsplats.
  • Beslutet, som togs av Barn- och utbildningsnämnden, innebär att grundskolan ska ta över Kulturskolans nuvarande byggnad. Eleverna fick reda på beslutet för drygt två veckor sedan.
  • Eleverna samlar nu in namnunderskrifter och planerar att besöka politiker för att försöka stoppa flytten. Om de ändå måste flytta, vill eleverna att de flyttar till en liknande byggnad där alla kan rymmas.

Matilda Hedlund, Minja Pettersson Naula och Martin Lindberg-Pedersen är elever på Kulturskolan i Luleå. Vi ber dem att, med ett enda ord, beskriva vad Kulturskolan betyder för dem:

– Familj, svarar Matilda som spelar i stråkensemblar och dansar.

– Frihet, svarar Martin som sysslar med blås.

– Kreativitet, svarar Minja som är slagverkare.

undefined
Matilda Hedlund går i nian och är på Kulturskolan alla dagar i veckan utom onsdag. "Det är som mitt andra hem". säger hon som riktat in sig på stråkinstrumnet, färmst altfiol.

De började ta lektioner inom Kulturskolan i årskurs fyra, nu går Minja och Martin i ettan på gymnasiet och Matilda i nian. De spenderar många timmar varje vecka i lokalerna där 2700 kvadratmeter fylls av övningsrum, orkestersal, dansutrymmen, fik och allmänna ytor.

Beslutet i Barn- och utbildningsnämnden är att grundskolan ska få ta över huset och att kulturen då får flytta på sig, något eleverna fick veta för drygt två veckor sedan.

– Och då var det helt bestämt. Det pratas konstant om elevinflytande, men när det kommer en fråga som påverkar oss elever får vi inte vara med och tycka till, säger Minja som precis som Martin och Matilda är engagerad i Kulturskolans elevkommitté.

undefined
Trumpinnarna ligger still för tillfället då sportlov råder. Men aktivitet sker på annat vis. Exempelvis har en hemsida snickrats ihop på kort tid för namninsamlingen håll-ihop-kulturen.online där eleverna samlar in namnunderskrifter mot flytten. "Vi hoppas komma upp i 1000, just nu har vi 300 namn" berättar Minja Pettersson Naula.

Matilda berättar hur viktig gemenskapen i huset är.

– Just att alla kommer hit, vi kan jobba mellan olika ämnen, hänga i fiket, värma mat om vi inte hinner hem mellan skola och lektioner här. Det här är liksom ett andra hem.

Eleverna menar att risken med en flytt är att verksamheten kommer splittras och att samlingsplatsen försvinner.

– Jag kände ilska när jag hörde om flyttplanerna. Besvikelse. Hur kan man vilja riva upp allt som byggts upp här?, frågar sig Minja.

– Det är väldigt märkligt faktiskt, för när jag var på ett möte för kulturskolor i hela landet lyfte man Luleå som ett jättebra exempel. Just för att vi har allt samlat i det här huset.

undefined
Martin Lindberg-Pedersen började spela saxofon i fyran och har sedan fortsatt med annat blås och orkesterspel. "Just att vi är samlade i ett och samma hus gör att Luleå kulturskola sticker ut. Jag har varit på konferenser och mött andra kulturskolor, de är grymt avundsjuka på det vi har här", berättar han.

Än är det inte klart vart flytten går. Eleverna samlar in namnunderskrifter på papper och digitalt, kommer besöka politiker och skapa opinion i ett försök att få ha kvar sina stora lokaler.

– Det här får bara inte ske. Enda vettiga lösningen om vi nu måste ut härifrån är att vi hamnar i ett liknande hus med lokaler som alla ryms i. Hellre att de hittar ett sånt hus en bit från stan med bussförbindelse till, än att det sprider ut oss i city. Det vore hemskt, avslutar Minja Pettersson Naula.

– Det känns bra att vi ska in mer in i centrum, att kulturen hamnar i centrum. Jag tänker att det kan göra att vi synas mer även för människor utanför vår verksamhet. Så, vi har en häftig resa framför oss, sa verksamhetsledare Thomas Hansson till NSD när vi berättade om beslutet.

undefined
"Enda vettiga lösningen om vi nu måste ut härifrån är att vi hamnar i ett liknande hus med lokaler som alla ryms i. Hellre att de hittar ett sånt hus en bit från stan med bussförbindelse till, än att det sprider ut oss i city. Det vore hemskt", menar Minja Pettersson Naula.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!