Unik studie prickar in 30-årsjubileum

I 30 år har Norrbotten bidragit till viktig forskning inom astma, allergi och kol. Med anledning av jubileet hålls ett internationellt symposium i Luleå.

VIKTIG KUNSKAP. Tre generationer forskare som har anknytning till Olinstudien i Norrbotten och som deltar i det stora symposiet: Bo Lundbäck (Göteborgs universitet), Helena Backman (Umeå universitet), Linnea Hedman (Luleå tekniska universitet) och Eva Rönmark (Umeå universitet).

VIKTIG KUNSKAP. Tre generationer forskare som har anknytning till Olinstudien i Norrbotten och som deltar i det stora symposiet: Bo Lundbäck (Göteborgs universitet), Helena Backman (Umeå universitet), Linnea Hedman (Luleå tekniska universitet) och Eva Rönmark (Umeå universitet).

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2015-09-03 20:31

50 000 norrbottningar har kommit i kontakt med Olinstudien, genom exempelvis pricktester och lungfunktionsmätning.

Syftet: att hitta risk- och friskfaktorer och ta fram åtgärder.

Resultatet: en kunskapsbank som används världen över och som fortfarande byggs på.

– Norrbottningarna är intresserade av forskning och vill bidra. Det är oerhört värdefullt, säger Eva Rönmark, professor och verksamhetschef för Olinstudierna.

När studien inleddes var fem-sex procent astmatiker i länet. Nu är vi uppe i tio procent.

– Ökningen har bromsats upp. Men om den stannat vet vi inte, säger Eva Rönmark.

Rökning är som bekant den största riskfaktorn bakom kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom).

– Vi ser att hälften av rökarna får kol. Hur diagnoserna ställs har varit ett stort diskussionsämne. Det är viktigt att det är rätta normalvärden. Här har vi en rykande färsk undersökning av norrbottningarnas lungfunktion. Det finns enorma vinster att göra. Svårt sjuka i kol kostar oerhört mycket pengar.

Allergiforskningen i Olinstudien ligger i den absoluta fronten, enligt Rönmark.

– Vi medverkar i utvecklandet av nya diagnostiska metoder och tittar på vilka delar i allergenet som är farliga.

Det är 19 år sedan de första barnen pricktestades. Totalt deltog 2000 barn från Luleå, Piteå och Kiruna.

– De undersöktes varje år mellan 7 och 19 års ålder. Nu är de 27-28 år och vet vi vilka som blev allergiska och inte. Det är ett unikt underlag, säger Rönmark.

Nu vet man att frånvaro av djur i hemmet inte minskar risken för pälsdjursallergi, samt att en femtedel av tolvåringarna är överkänsliga mot föda.

– Samtidigt undviker många livsmedel i onödan vilket ger negativa hälsoeffekter. Det vanligaste är att man inte dricker mjölk. Överkänslighet mot födoämnen växer ofta bort, säger Eva Rönmark.

Blivande landstingsdirektören Veronika Sundström drar paralleller till Monicastudien, som är inriktad mot hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är studier som båda är världsunika och även förankrade till hur det ser ut i Norrbotten och det ger en extra dimension. För landstinget är det viktigt att delta eftersom det generar kunskap. Det blir även lättare att rekrytera om vi kan erbjuda forskning, säger hon.

Vid symposiet deltar nationella och internationella världsledande forskare. Det hålls i landstingshuset fredag och lördag och är öppet för allmänheten.

OLIN

Olin står för obstruktiv lungsjukdom i Norrbotten. Studierna startade 1985. De drivs som ett samarbete mellan landstinget, flera olika universitet och Karolinska institutet. Forskningen riktas mot astma, allergi, kol samt sjukdomarnas kostnader för individer och samhälle.

Studien har resulterat i 13 doktorsavhandlingar, 200 vetenskapliga artiklar och utvecklats till ett brett internationellt samarbete. Forskningen finansieras med externa medel, exempelvis från Hjärt-lungfonden och Astma- och allergiförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om