Till hösten förändras lärarutbildningen och just nu arbetar Högskoleverket med att avgöra vilka lärosäten som får rätt att utbilda lärarstudenter. Universiteten har fått söka om examensrätter och vid Luleå tekniska universitet har man sökt de utbildningar man hittills haft och lagt till lärarutbildning i teknik.
Förra året började 230 studenter lärarutbildning i Luleå. Av dem var 130 studenter vid förskollärarutbildningen, så det första beslutet gäller den största delen i utbildningen.
- Lärarutbildningen är en av de fyra största programmen på universitetet, säger Inger Bergström, chef för utbildning och forskning.
Johan Sterte säger att lärarutbildningen inte bara är viktig för universitetet utan också för regionen. Det håller Kristina Ek, ansvarig för lärarutbildningen i den filosofiska fakultetsnämnden, med om.
- Vi har ett erkänt bra samarbete med kommunerna. De man träffar därifrån vittnar om värdet av universitetet i skolutvecklingen.
Det som lärarutbildningen i Luleå och vid andra högskolor fått kritik för är att man haft för få doktorerande lärare, men det är något man förbättrat.
Goda chanser
Hon tror att chanserna är goda att det även i framtiden kommer att utbildas lärare i Luleå.
- Det är inte säkert att vi får alla vi sökt, men inte troligt att vi inte får någon av dem heller, säger hon.
Förutom att utbilda lärare har universitet forskning i pedagogik och i lärande. Men forskningen är inte lika sårbar, säger Anders Söderlund, tf prefekt vid Institutionen för pedagogik och lärande.
Hur många anställda berörs av besluten?
- Det är svårt att säga exakt, men det är i alla fall många. Vi har bland annat musiklärarutbildningen i Piteå och ute på institutionerna finns lärare som jobbar med lärarstudenter i olika ämnen. Det är inga småsaker.