Universitetets mål: Att inte öka flygandet

Luleå tekniska universitet har minskat flygresorna med tio procent – men erkänner att det finns mer att göra.

Foto:

Luleå2019-03-26 13:03

Varje år redovisar myndigheter sina utsläpp från tjänsteresor till Naturvårdsverket och resultatet visar att universitet och högskolor är de statliga myndigheter som står för störst utsläpp av koldioxid från flygresor.

Vid Luleå tekniska universitet är miljömålet att inte öka antalet flygresor. Det kan tyckas vara ett defensivt mål, men det är det inte, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid LTU.

– Nej, för det här gör vi samtidigt som regeringen kräver en ökad internationalisering för att få ut våra studenter i Europa och att vi ökar forskningsutbytet internationellt. Som medlemsland i EU finns också forskningsfinansieringen i Bryssel och ska vi kunna konkurera om den kräver det att vi är aktiva. Men när vi reser med flyg ska det vara välmotiverat, säger Sarbäck.

Han talar också om vikten att nätverka med andra delar av landet som till exempel med Stockholm.

– Hälften av universitetets flygresor går till och från Stockholm. Det kan vara möten på ett par timmar, då brukar vi försöka samordna så att den som redan finns där tar det.

Han berättar om att regeringen bjöd in till ett möte med nya utbildningsministern.

– Vi gör så, lite för att trycka på, att vi alltid frågar efter länken för att kunna delta på möten digitalt. Ofta får vi svaret att det inte går. På mötet med ministern kunde en som redan befann sig i Stockholm delta.

Mellan 2016 och 2018 har LTU minskat sina resor med 10 procent.

En del i det universitetet gör för att minska miljöpåverkan är att man arbetar aktivt med digitala möten och att välja andra färdsätt än flyg när det går.

Gör ni tillräckligt i miljöfrågan?

– Nej, Vi ska till exempel tuffa till oss när det gäller upphandling, kräva mer miljötänkande och så ska vi minska kvadratmeterytorna.

Så vill Sarbäck lyfta att LTU bidrar till att hållbarhetsfrågorna i många delar av den forskning som görs där.

– Det är nog det största bidraget, forskningen bland annat kring vindkraften, hållbart byggande och biobränsle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om