Utbildning krävs för framtidens arbete

Arbetslösheten i Norrbotten sjunker och aldrig tidigare har det funnits så många lediga jobb.Samtidigt är drygt 10 000 personer arbetslösa.– Den stora utmaningen är att få människor att utbilda sig. Annars är det en stor risk att den regionala tillväxten stannar upp, säger Göran Nilsson, chef arbetsförmedlingen Norrland.

Victoria Nordberg, 18, Una Otterbech, 18, Josefine Berglund, 18 och Matilda Standar, 18, går naturprogrammet i Piteå. De fick en pratstund med en student från Umeå universitet.

Victoria Nordberg, 18, Una Otterbech, 18, Josefine Berglund, 18 och Matilda Standar, 18, går naturprogrammet i Piteå. De fick en pratstund med en student från Umeå universitet.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-02-11 20:33

Arbetsförmedlingens siffror pekar på lägre ungdomsarbetslöshet och färre arbetslösa inskrivna.

Men bakom de positiva siffrorna döljer sig en problematik.

– De som har adekvat utbildning, gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning, går ut i arbete snabbt. Men de 60 procent som blir kvar står längre ifrån arbete. De har kanske inga gymnasiebetyg eller har funktionshinder. Men ökande kompetenskraven i arbetslivet är den stora utmaningen att ge stöd eller vägledning för att de ska skaffa utbildning så att de blir anställningsbara, säger Nilsson.

Att kommunerna och landstinget vill locka unga till sig stod klart på Noliamässan utbildning och rekrytering. Framför sig har de stora generationsavgångar.

Norrbottens läns landsting lockar med: "Det är roligare att jobba med människor". Där berättar Sabina Oksanen, tandsköterska, om sitt arbete.

Att utbilda sig till tandsköterska tar ett och ett halvt år och behovet inför de kommande pensionsavgångarna är stora.

På jakt efter möjligheter

Daler Davlatov, 25, lyssnar på informationen om arbetsmöjligheter.

– Jag söker jobb eller utbildning så att jag kan få jobb. Jag har inte riktigt hittat något intressant ännu, säger han.

I B-hallen finns en monter som luktar tivoli. Det är Piteå kommun som har en popkornmaskin och utlottning av biobiljetter.

– Det gäller att hitta något så att ungdomarna stannar upp så att vi får chans att prata med dem, säger Maria Renström, personalstrateg, Piteå kommun.

Så sticker en man från kommunen in:

– Piteå kommun kommer att behöva 1 700 nya anställda till år 2020.

Starka argument

Försvaret vill också locka unga. I deras monter kunde hugade prova en av fystesterna.

– Vi rekryterar soldater med otroligt många inriktningar, säger Ulla-Britt Kankaanranta, rekryteringssamordnare vid Försvaret.

Är man exempelvis bilmekaniker är man oerhört intressant, exempel på andra stora behov är också undersköterskor, förare och tekniker.

På mässan fanns också högskolor och utbildningsgivare ville berätta vad de har att erbjuda.

– Det är praktiskt att få all information samlat på det här sättet och roligt att kunna prata med studenter som pluggar på de olika universiteten, säger Josefine Berglund, 18, går naturprogrammet i Piteå.

FAKTA: Arbetslöshetssiffror

10 859 personer var arbetslösa i januari 2014. Det är drygt 1 000 personer färre än i januari 2013 då 11 891 personer var arbetslösa.

För unga, 18 till 24 år har arbetslösheten också sjunkit. I januari 2014 var det 3 062 arbetslösa, januari 2013 var siffran 3 330 arbetslösa

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om