Utbrytarna på väg in i värmen

Utbrytarna i landstinget är på väg tillbaka in i värmen. På onsdagen valdes Bengt Niska som representant i Längmanska företagarfonden.

ÄNDRADE SIG. Anders Öberg, gruppledare, förklarar varför Socialdemokraterna ändrade förslag till Bengt Niska.

ÄNDRADE SIG. Anders Öberg, gruppledare, förklarar varför Socialdemokraterna ändrade förslag till Bengt Niska.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-02-25 19:36

Niska hade uppdraget förra mandatperioden men petades inför valen i november till förmån för Sonia Harr (S) från Boden.

Som alla minns blev det kaos. Vissa val genomfördes till sist, andra återremitterades. Valet av representant i Längmanska var ett av dem. Innan dess hade Bengt Westman (S) föreslagit Bengt Niska som representant.

De båda tornedalingarna bröt sig som bekant ur S-gruppen i efterspelet av att Kent Ögren förlorade valet som ordförande i landstingsstyrelsen.

Nu när valet skulle genomföras hade valutskottet svängt och lanserade Bengt Niska.

– Bengt har ju suttit tidigare och gjort ett bra jobb. Sedan har det hänt något på vägen som gjorde att han inte blev föreslagen på valkonferensen. Vi var fundersamma kring det. Vi vill också ha spridning av uppdragen över länet. Vi har möjlighet att ändra oss och nu gjorde vi det. Det är klart att vi har ett behov av att hålla ihop och ha en helhetslösning. säger Anders Öberg (S), gruppledare.

Ett första, litet steg på vägen tillbaka till varandra?

– Så kan man se det.

Bengt Niska var glad över att bli vald.

– Det är jätteroligt att jag får fortsätta, säger Niska.

Hur tolkar du det?

– Bara som att partiet resonerat inom sig och kommit fram till det här.

Vidare beslutade fullmäktige som väntat att inte införa en andre vice ordförande i landstingsstyrelsen, en post som enligt förslaget var vikt åt oppositionen. Landstingsrådet Maria Stenberg (S) yrkade avslag på sitt eget förslag eftersom det var uppenbart att oppositionen inte tänkte utnyttja posten. Oppositionen biföll avslaget.

Debatten som följde blev ganska avslagen.

Folkpartiets gruppledare Jens Sundström tyckte att informationen i ärendet varit under all kritik. Centerns gruppledare Anna-Stina Nordmark-Nilsson tryckte på att posten skulle göra kostnaderna oskäligt höga.

Sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård hoppades att informerandet skulle gå att utveckla i alla fall. Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson var självkritisk och erkände att det blivit fel när Moderaterna kommunicerade att man ville ha posten och att han varit väl högljudd.

Sverigedemokraternas gruppledare Magnus Häggblad tog tillfället i akt att påpeka att SD över huvud taget inte får någon information om ärenden eftersom man inte har någon plats i landstingsstyrelsen, och att om landstingsledningen ville utöka demokratin så fanns det stora möjligheter.

Patientnämndens årsrapport redovisades av nämndens ordförande Lennart Åström. Flera larmklockor ringde högt:

* Vården i östra Norrbotten har stora brister, speciellt i Haparanda.

* 70 procent av alla fall som handlar om brister i kommunikationen i närsjukvården är kvinnor.

* Var tionde patient i Norrbotten kan antas ha en vårdskada.

* Av 719 inkomna ärenden kom bara 22 från kommunerna. Fem av Norrbottens kommuner har inte lämnat in några ärenden alls.

– Vi måste gå till botten med detta över partigränserna. Det är vårt gemensamma ansvar, sade Kenneth Backgård.

Förslaget om nya avgifter i vården klubbades igenom. Att besöka en hälsocentral kostar numera 200 kronor, att besöka akuten eller en jourcentral kostar 300 kronor och vid ambulanstransport tillkommer ytterligare 200 kronor. Att ambulanstransporten avgiftsbeläggs motiverar landstinget med att det är en första vårdinsats.

Ambulansavgifterna kan inräknas i högkostnadsskyddet (1100 kronor).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om