Utestängd från baden

Alexander Wannerberg, 14, älskar att bada - men det kan han inte göra i Luleås badhus längre.Det finns inga mixade omklädningsrum dit han kan gå med sina kvinnliga assistenter.- Vi måste åka till Boden, säger Eva Wannerberg, mamma.

Badhusbängel för funktionshindrade

Badhusbängel för funktionshindrade

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-04-01 04:50

Alexander Wannerberg tycker att det är jättekul att gå till Gammelstads badhus. Förut åkte han rutschkana och älskade vattnet, berättar Eva Wannerberg. Det gör han fortfarande, men i dag är badandet omgärdat av problem.

- Vi får åka till Nordpoolen varje gång. Där har de två omklädningsrum där funktionshindrade kan byta om med sina assistenter, säger Eva Wannerberg.

Inte lämpligt
Alexander Wannerberg har autism och får hjälp av två personliga assistenter. Båda är kvinnor. Det var inget problem då Alexander var yngre, eftersom han då kunde byta om på damernas. Men nu när han är tonåring fungerar det inte längre.

- Det är inte lämpligt, helt enkelt, säger Eva Wannerberg.

Hon har skrivit ett medborgarförslag om att bygga mixade omklädningsrum för funktionshindrade på badhusen. Fritidsförvaltningen tycker att förslaget är intressant. Förvaltningen vill nu utreda och kostnadsberäkna bygget av sådana omklädningsrum.

- Jag hoppas att det ska ordna sig. Kommunens lokaler ska ju vara tillgängliga för medborgarna, säger Eva Wannerberg.

Inger B Larsson (S) är ordförande i fritidsnämnden. Hon tycker att Luleå självklart ska ha omklädningsrum som är anpassade för funktionshindrade på badhusen.

- Naturligtvis måste det finnas. Alla ska ha möjlighet att använda badhusen, säger hon.

Fritidsförvaltningen står för innehållet i badhusen, men det är tekniska förvaltningen som äger och underhåller lokalerna.

- Därför måste de vara med i beslutet om att bygga om, säger Inger B Larsson.

Förbisågs
Pontusbadet och Gammelstads badhus har renoverats för många miljoner under de senaste åren. Men då tänkte ingen på att ordna omklädningsrum för funktionshindrade. Det måste ha förbisetts, tror Inger B Larsson.

- Jag förstår egentligen inte varför man inte tänkte på det. Det har varit aktuellt att handikappanpassa alla anläggningar i många år, säger hon.

För Alexander Wannerberg och hans familj låter beskeden bra.

- Vi vet att vi inte är unika. Vi har kompisar som har en pojke som är cp-skadad. Det är samma sak för dem, säger Eva Wannerberg.

FAKTA De handikappolitiska målen

År 2000 fastställde riksdagen de nationella målen för handikappolitiken. Syftet var att dessa mål skulle vara verkställda år 2010.

➤ En samhällsgemenskap med mångfald som grund.

➤ Att samhället utformas så att människor med funktionshinder blir fullt delaktiga i samhällslivet.

➤ Jämlikhet i levnadsvillkor för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om