Va, ska man betala förskolan på sommaren?

Förändringarna i avgifterna för förskolan i Luleå väcker frågor. Vi reder ut vad som gäller.

Föräldrar har reagerat på Luleå kommuns förändring av avgifterna i förskolan.

Föräldrar har reagerat på Luleå kommuns förändring av avgifterna i förskolan.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Luleå2019-05-15 09:27

Den 1 februari ändrades förskoleavgifterna i Luleå. Det som föräldrar reagerat mest på är att barn som är 15 timmar i veckan i förskolan gratis, nu måste betala under sommaren.

– Enligt reglerna ska kommunen erbjuda 525 timmar för de barn som har förskoleplats och är mellan 3 och 5 år. Vi har tidigare varit generösa när det gäller förskoleavgifter och bjudit på 250 timmar utöver de 525. Nu har vi ändrat och har avgiftsregler mer likvärdiga med hur andra kommuner gör, säger, Maria Stark, utvecklingsledare för förskolan i Luleå.

Hon säger också att förändringen ger ett ekonomiskt tillskott till förskolan.

Enligt lagen har barn mellan 3 och 5 år rätt till 525 avgiftsfria timmar i förskolan, det blir 15 timmar i veckan under 35 veckor, motsvarande ett läsår. Det här gäller för de barn som har en ordinarie förskoleplats

* Störst är förändringen för föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga med barn mellan 1 och 2 år. Deras barn har rätt till förskola 15 timmar i veckan, men ska betala full taxa. Om de har ett barn i förskolan blir det maximalt 1425 kronor i månaden.

* Föräldralediga och arbetslösa med barn mellan 3 och 5 år, det vill säga de som har rätt till gratis allmän förskola 15 timmar i veckan, betalar inget för dessa 15 timmar under läsåret. Men under juni, juli och augusti ska de betala full taxa, oavsett om barnen går i förskolan eller inte.

* För föräldrar som har barnen i förskolan på heltid beräknas avgiften utifrån maxtaxan. För barn mellan 3 och 5 år görs ett 30 procentigt avdrag under läsåret, september till maj. Under juni, juli och augusti får föräldrarna betala full avgift enligt maxtaxan, men samma förklaring som ovan.

Vad säger du till dem som tycker att det är konstigt att betala just på sommaren när många barn är lediga?

– Vi hade kunnat gör det annorlunda, men vid har följt skolåret, säger Stark.

* En annan ändring är att arbetslösa och föräldralediga som har sina barn i förskolan 15 timmar i veckan, nu får ha sina barn i förskola under skolloven, något de inte fick tidigare.

Föräldrar med barn mellan 1 och 2 år som har heltid på förskolan betalar tre procent av sin inkomst, max 1427 kronor i månaden för första barnet. För barn nummer två är taxan två procent av inkomsten, max 950 kronor i månaden, för tredje barnet dras en procent av inkomsten, max 475 kronor i månaden, för fjärde barnet dras ingen avgift.

Läs mer: Ny taxa i förskolan

Maxtaxa i förskolan

Maxtaxa i förskolan infördes 2002. Syftet var att jämna ut de stora skillnaderna i vad föräldrar fick betala för förskola i olika kommuner. På vissa håll hade ökade avgiftsnivåer lett till att en del föräldrar inte hade råd att ha sina barn i förskolan.

Maxtaxereformen, som beslutades av riksdagen år 2000, innebär att man sätter ett tak för hur höga avgifter en kommun har rätt att ta ut i förskola, familjedaghem och fritidshem.

Dessutom infördes allmän avgiftsfri förskola för 4- till 5-åringar, samtidigt som barn till arbetslösa och föräldralediga fick tillgång till förskolan.

Utvärderingar visar att maxtaxan ökat tillgänglighet till förskola och familjers socioekonomiska skillnader jämnats ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om