Vägen hem kan vara marig

Eleverna på Östra skolan i Luleå är vana vid en stökig trafikmiljö. Utanför skolgården löper Kungsgatan, en av stadens många hårt trafikerade gator. Eleverna måste korsa Kungsgatan för att bland annat ta sig till Luleå energi arena för att ha gymnastik.

Wilma Fagervall, Maya Lundberg, Max Nilsson, Allis Lämsä och Isak Drugge går i Östra skolan, skolan för alla låg- och mellanstadieelever som bor i centrala Luleå. (Eventuell likhet mellan denna bild och den på Beatlesmedlemmarna på väg till Apple-studion är fullt avsiktlig.)

Wilma Fagervall, Maya Lundberg, Max Nilsson, Allis Lämsä och Isak Drugge går i Östra skolan, skolan för alla låg- och mellanstadieelever som bor i centrala Luleå. (Eventuell likhet mellan denna bild och den på Beatlesmedlemmarna på väg till Apple-studion är fullt avsiktlig.)

Foto: Marianne Westin

Luleå2019-04-12 13:18

På Östra skolan finns också lågstadieelever och dessa får sällskap av vuxna när de behöver korsa trafikerade gator. Men eleverna som kommit upp i mellanstadiet, får ta sig till "gympan" utan vuxna.

Wilma Fagervall, Maya Lundberg, Max Nilsson, Allis Lämsä och Isak Drugge är elever i 6A och 6B på skolan. De kan alla fem berätta om trafikincidenter som de varit inblandade i eller bevittnat på väg till eller ifrån skolan.

– I förra veckan höll jag på att bli överkörd av en buss på väg till "gympan", säger Allis Lämsä.

Det hela hände i korsningen Lulsundsgatan/Kungsgatan. I korsningen finns gatljus och Allis Lämsä säger att hon är övertygad på att hon hade grönt ljus när hon skulle gå över gatan. Ändå kom en buss med full fart som tutade högt och mycket när Allis var på väg över.

– Jag fick springa för att komma över.

Just den korsningen är lite marig. Trafikljusen kan stoppa all fordonstrafik på båda gatorna och bara visa grönt för cyklar och gående på övergångsstället. Det är en ganska ovanlig trafiklösning och fordonsförare som ser att det är stopp på den andra gatan, kan få för sig att det är fritt fram för dem när det alltså inte är det.

Wilma Fagervall, Maya Lundberg, Max Nilsson, Allis Lämsä och Isak Drugge får medhåll av sin lärare Lena Eriksson när det gäller bedömningen att den aktuella korsningen är besvärlig.

Östra skolan har elever från hela centrala stan. I och med att de rör sig på de trafikerade gatorna ser de saker som händer i trafiken. Isak Drugge och Allis Lämsä såg båda vad som hände när en äldre kvinna blev påkörd av en buss och skadades så allvarligt att hon avled på Smedjegatan för ett år sedan.

– Där var polisbilar och ambulanser och man satte upp skynken för att hon skulle vara skyddad från alla som tittade.

Ingen av sjätteklassarna tycker att det är en speciell typ av fordonsförare som kör extra oförsiktigt.

Vilma Fagervall tycker att morgon- och kvällsstressen när folk börjar och slutar jobbet gör att det blir riskfyllt.

De är inte rädda i trafiken och för att gå till skolan.

– Under skoltid håller vi oss ändå mest innanför grindarna, påpekar Max Nilsson.

Skolans rektor, Joakim Sandberg, pekar på en företeelse som gör att han blir lite orolig ibland. Det handlar om föräldrar som kör sina barn till skolan eller hämtar dem.

– Det är förbjudet för vårdnadshavare att hämta eller lämna på personalparkeringen. Det vistas en del barn där och det backas och trixats och är ganska trångt kring klockan 8 när föräldrar stannar precis vid grinden.

I skolan har man trafikundervisning i lågstadiet, men på mellanstadiet verkar skolan anse att eleverna ska kunna vistas i trafiken.

– Men det vore kanske bra med repetition också i mellanstadiet, tycker Maya Lundberg.

Alla tycker de att fordonsförarna borde tänka på att hålla ordentliga avstånd till gångtrafikanter och cyklister. Wilma berättar om bilföraren som körde så nära henne att det kändes otäckt.

– Håll avstånden, manar hon.

Även om det finns elever som får åka taxi till Östra skolan, går eller cyklar de flesta.

Isak Drugge cyklar till skolan året om. Det går bra på vintern, men när snön och isen smälter samlas grus på cykelvägarna. Han och Max Nilsson är eniga om att gruset innebär problem och risker.

Marianne Westin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om