Det var under helgens årsmöte för kvinnojourerna som arbetet startade, bland annat genom att visa en film om problematiken för S-kvinnorna.
- Våld mot äldre kvinnor är ett tabubelagt ämne. Man pratar inte om det. Man förväntar sig att äldre par ska leva tillsammans livet ut, säger Eva Engman, ordförande i Kvinnojourer Norrbotten.
Utstötta av släkten
Våld mot äldre kvinnor har många olika former. Det kan vara en misshandel som pågått länge i relationen, och som fortsätter efter pensionen.
- Kvinnor som bryter upp då kan bli utstötta av släkten. Barnen tycker att hon inte ska överge mannen när de är så gamla, säger Britt Fjällström, ordförande för Kvinnojouren i Piteå.
Men det kan också handla om att partnern blir dement och att detta leder till en personlighetsförändring, som utlöser misshandeln.
- Vi har haft ett sådant fall där en kvinna tvingades flytta hemifrån för att slippa misshandel efter att mannens personlighet förändrats i samband med sjukdom, säger Eva Engman.
Kvinnojourerna ska nu försöka nå utsatta äldre kvinnor. Dels genom information till pensionärsorganisationer, dels till andra organisationer.
Om jourerna inte når kvinnorna direkt så hoppas man att kunna nå någon i kvinnornas krets, som barnbarn eller någon vän.
- Många av de här kvinnorna vill inte söka hjälp själva, och gör ingen polisanmälan, säger Eva Engman.
Hon vill även att myndigheterna ska bli uppmärksamma på att äldre kvinnor kan vara våldsutsatta.
- Man ska inte finna sig i att leva i ett förhållande med våld, säger Britt Fjällström.