En av hästarna var i så dåligt skick att den nu har omhändertagits, och fler hästar kan komma att omhändertas.
Det handlar om avmagring, för liten ligghall, dåligt skötta hovar, löss och bortskavd päls på grund av klåda. Vid en oanmäld inspektion konstaterades också att djuren inte hade vatten i hagen.
Anmälningar mot djurhållningen på gården har gjorts i mer än fem år och människor som har passerat och sett hästarna i den lilla och ofta leriga hagen har regelbundet ringt in till länsstyrelsen.
– Vi är många som har reagerat. Djur ska inte behöva ha det så som de här djuren har det. Det är min skyldighet att agera, säger den närboende anmälare som NSD har talat med.
Trots upprepade anmälningar och djurskyddskontroller har missförhållandena inte ansetts så allvarliga att det har varit tal om ett omhändertagande – eller djurförbud.
– Personen har hela tiden åtgärdat saker som vi har påpekat, förklarar Anna-Maria Andersson som är tillförordnad chef för länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet.
I ett yttrande till länsstyrelsen skriver den anmälda kvinnan att hästen var under hull när den kom till henne på bete men att den travtränats hårt och att det tar månader för metabolismen att ställa om sig. Att hästen har fått extra mat men att det kommer att ta tid att få upp vikten.
Den närboende anmälare som NSD talat med lyfter också att bemötandet hos länsstyrelsen inte alltid varit bra.
– Vid ett tillfälle fick jag till svar att jag skulle sluta upp att ringa och att de hade viktigare och mer akuta ärenden att ägna sig åt, säger hon.
– Det låter jättekonstigt, säger Andersson på länsstyrelsen.
– Det här är ju människor som är satta för att se till att djur har det bra och att människor som äger djur också ser till att de sköts så som djur ska skötas. Jag häpnade när jag fick det här bemötandet. Men vi är ju många som har reagerat, det är långt ifrån bara jag, säger den närboende som är starkt kritisk.
– I själva verket borde länsstyrelsen anmälas för djurplågeri. Som har låtit detta fortgå år efter år.
Anna-Maria Andersson säger att länsstyrelsen följer lagstiftningen.
– Tycker man att vi inte gör det måste man ju JO-anmäla oss. Det är den möjligheten man har om man är missnöjd. Men det här ärendet kommer ju att fortlöpa i och med att vi har gjort ett omhändertagande. Dels kan man göra en åtalsanmälan, sedan kan man djurförbudspröva eller så kan man pröva för partiellt djurförbud. Det är det som kan komma sen. Men allt det här tar ju tid.
Så långt som att anmäla länsstyrelsen vill den närboende inte gå i nuläget.
Något djurförbud inte har varit aktuellt för hästägaren än så länge:
– Hon är inte prövad för det tidigare. Men det har ju kommit in många anmälningar över en lång tid.
Länsstyrelsen har i dagarna också skickat en underrättelse om beslut om omhändertagande av de övriga hästarna.
Det har hästägaren tre veckor att yttra sig på.
– Länsstyrelsen utreder om man ska fatta ett beslut om omhändertagande. Djurägaren ska kunna yttra sig om det här. Det medför stora kostnader att få ett djur omhändertaget när ett djur omhändertas och stallas upp. Det är något som hästägaren också måste betala, förklarar Anna-Maria Andersson.
Vad hände med hästen som omhändertogs?
– Den är inte avlivad utan den står på en uppstallningsplats. Veterinär har varit dit och tittat på den igen.