Den svenska nykterhetsrörelsen växte fram under 1800-talet som en reaktion bland annat på att fattigdomen förvärrades av att säd och potatis gick till öl- och brännvinsframställning. Det förekom också att arbetare fick ut en del av sin lön i brännvin.
Än idag tycker ungdomarna i UNF Norrbotten att nykterhetsrörelsen är relevant.
– Familjer splittras på grund av alkoholen och samhället har höga kostnader för alkoholskador, säger ordförande Johan Stoltz.
Han står i köket i IOGT-NTO:s lokal och lagar middag till ett 40-tal gäster som kommit resande från hela länet.
De lokala UNF-föreningarna i länet har totalt cirka 200 medlemmar och brukar ha träffar med aktiviteter ungefär en gång i veckan, berättar han.
– Det kan vara alltifrån filmkvällar, matlagningsträffar, tårtbakningsstävlingar till ölköpskontroller, då man låter en underårig gå runt och försöka köpa alkohol för att kontrollera om butiker följer reglerna.
Ungdomarna som är här, kommer de för att de tycker det är viktigt att vara nykterister eller för att träffas och umgås?– Jag tror det är en kombination. Det är jätteviktigt att ha en nykter mötesplats där de kan ha roligt utan alkohol.
Ser du något särskilt värde i att vara nykter?
– Ja, man får träffa fantastiska människor inom nykterhetsrörelsen. Man slipper bakfyllor. Och man sparar en hel del pengar.
Att alkohol skulle vara ett sätt att komma över sin blyghet köper han inte.
– Jag tror inte att alkohol är lösningen på problemet. Här är det jättemånga som lätt kommer in i gemenskapen, trots att de är blyga, för att vi är öppna.
Amanda Dafors i styrelsen bjuder på alkoholfri hallonbål utanför entrén.
– Det är fler och fler ungdomar som väljer att inte dricka och då är det viktigt att det finns ställen att träffas på som ligger utanför alkoholnormen, säger hon.
Är det alkohol som är normen?
– Ja, när jag säger till folk i min ålder att jag inte dricker så frågar de hur jag klarar av det. Om de ska på nattklubb bjuder de kanske inte mig, för de tror inte att jag tycker om att gå ut. Men jag älskar att gå ut och dansa och ha trevligt.
Och hur är stämningen på en alkoholfri fest?
– Det är trevligare och folk är piggare, säger hon.
Kompisen Filip Nykänen instämmer:
– Folk har allmänt roligare och däckar inte efter klockan 24. Jag har varit med om att man far hem klockan sex på morgonen och åker direkt till jobbet.
– Är man nykter vaknar man inte upp dagen efter och har ångest över att man inte vet vad man gjort, tilägger Zandra Lundberg.