Från Överkalix kommun är det cirka sjutton procent av killarna och 22 procent av tjejerna som läst vidare enligt statistiska centralbyrån och mönstret går igenom kommunerna i Norrbotten. Fler kvinnor än män från Norrbotten vidareutbildar sig på universitet.
– Det oroar mig på sikt, säger Inger Bergström, chef för utbildnings- och forskningsenheten vid Luleå Tekniska Universitet.
– Vi vet att det krävs mer utbildning idag för att få jobb, det som tidigare krävde gymnasieutbildning, till exemepel i bankvärlden kräver högskoleexamen idag. Har man inte högre studier riskeras man att först slås ut från arbetsmarknaden.
Isak Utsi har valt att studera vidare och pluggar politik och samhällsutveckling med målet att bli statsvetare. Han har renskötarbakgrund och åker hem regelbundet till Porjus för att hjälpa till under renhjärden med mera. Att bli renskötare är i framtiden inte uteslutet.
– Många från samebyn går tillbaka till renskötseln efter examen.
Hans samiska bakgrund är en orsak till att Isak Utsi valde skolbänken.
– Idag har Sapmi mycket att försvara med marktvister, rovdjurs- och gruvfrågor. Vi måste vara välutbildade, annars är det kört.
Trots att det norrbottniska männen inte söker sig till universitetet så är Luleå Tekniska universitets siffror jämställda, av de drygt 19 000 studenterna förra året var 48 procent män. En förklaring är att universitets tekniska utbildningar lockar män i huvudsak och att studenter kommer från hela riket, säger Inger Bergstöm.