Vikarie stal betalkort från boende – handlade mat

En kvinna i 45-årsåldern som vikarierade på ett boende i Luleå kommun tog betalkortet från en demens- och Parkinsonsjuk man och handlade med det för egen räkning. Nu har kvinnan dömts för grovt egenmäktigt förfarande och olovlig befattning med betalningsverktyg. 

Kvinnan har själv sagt att hon hittade kortet i korridoren och glömde lämna tillbaka det samma dag. Bilden har inget samband med texten.

Kvinnan har själv sagt att hon hittade kortet i korridoren och glömde lämna tillbaka det samma dag. Bilden har inget samband med texten.

Foto: TT

Luleå2025-05-23 15:00

Händelserna inträffade i slutet av augusti förra året. Kvinnan var anställd som vikarie på boendet där mannen bodde. Åklagaren ansåg att brottet skulle bedömas som grovt eftersom hon tog kortet från mannens rum när hon arbetade på boendet. Hon använde kortet vid totalt sju tillfällen och handlade för drygt 1 400 kronor, bland annat i en matbutik och en godisaffär. 

Totalt gjorde kvinnan sju olika inköp med kortet. Hon döms till skyddstillsyn av Luleå tingsrätt. Kortet på bilden har inget samband med texten.
Totalt gjorde kvinnan sju olika inköp med kortet. Hon döms till skyddstillsyn av Luleå tingsrätt. Kortet på bilden har inget samband med texten.

Kvinnan har själv sagt att hon råkat använda mannens betalkort av misstag, efter att hon hittat det i korridoren på boendet. Hennes plan var att lämna tillbaka kortet och hon lade det i sitt mobilskal, för att inte tappa bort det. Därefter ska hon ha fått bråttom till bussen och glömt att lämna igen det.

Några dagar senare ska kvinnan enligt egen utsago ha lämnat tillbaka kortet, men eftersom hon har samma bank som mannen så råkade hon använda hans kort av misstag. Tingsrätten köper inte kvinnans förklaring, utan bedömer den som krystad. Rätten tror inte heller att hon av misstag använt kortet vid sju olika tillfällen, utan ser det som en uppenbar efterhandskonstruktion. 

Kvinnan har själv lämnat uppgifter om att hon har en besvärlig privatekonomi.

Eftersom den drabbade mannen på grund av sina sjukdomar är särskilt sårbar och att kvinnan har missbrukat både hans och arbetsgivarens förtroende genom att ta hans betalkort och använda det för sina egna behov. "Med hänsyn till detta är det egenmäktiga förfarandet av särskilt hänsynslös art och ska därför rubriceras som grovt", skriver tingsrätten i domen. 

Kriminalvårdens personutredning av kvinnan visar att hon är dömd för mindre stölder vid två tidigare tillfällen. Kvinnan bedöms vara i behov av stöd, behandling och kontrollinsatser för att motverka kriminella handlingar. Därför döms hon till skyddstillsyn. Hon ska också betala skadestånd till mannen på drygt 1 400 kronor, den summa som hon enligt domen har handlat för på hans kort. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!