VM-ryttare drillar lokala ekipage

I december besöker VM-ryttaren Astrid Hedman hemmaplan. Då ska hon drilla ekipage från länet i grenen working equitation, WE.

VM-ryttaren Astrid Hedman är född och uppväxt i Piteå. Numera bor hon i Portugal där hon arbetar som beridare.

VM-ryttaren Astrid Hedman är född och uppväxt i Piteå. Numera bor hon i Portugal där hon arbetar som beridare.

Foto: Jens Ökvist

luleå2018-11-26 15:24

I dagarna två ska Piteåtjejen Astrid Hedman undervisa ryttare från Norrbotten i den allt mer populära grenen WE. 27-åriga Astrid Hedman lämnade länet för snart sju år sedan för att jobba som beridare i Portugal, där har hon sedan framgångsrikt tävlat och tränat hästar i WE. I år var hon till exempel en av dem som fick representera Sverige som för första gången ställde upp med ett lag i VM i WE.

En av arrangörerna, tillika grenledare för WE i Norbotten, Anna Semrén, ser framemot clinicen med Astrid Hedman.

– Det är en jättechans och ska bli otroligt roligt att få ta del av all kunskap som hon samlat på sig under åren hon varit i Portugal, säger hon.

Intresset för att träna WE bland lokala ekipage är stort enligt Anna Semrén. Däremot är det svårare att få ryttare att tävla och bli mer aktiva inom WE överlag.

- Många verkar vara rädda för att det ska vara för svårt, att de måste vara bra innan de börjar men så är det inte. Inom WE tävlar alla mot alla, ponnyer mot stora hästar.

Alla är välkomna till clinicen, såväl nybörjare som mer rutinerade ryttare.

– Man är välkommen att komma och titta också. Det är ett bra tillfälle att få ett grepp om vad vi pysslar med. Hästarna tycker det är väldigt roligt, säger Anna Semrén.

Clinicen arrangeras 27-28 december på Råneå ridklubb, Piteå Rid och körsällskap är medarrangör.

Läs mer:Klar för VM:"Häftigt att få skapa hästhistoria"

Fakta working equitation:

Är en tävlingsgren inom ridsport. Grenen innehåller tre delmoment i tävlingar inom Sverige; dressyr, teknik och speed.

Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus.

För att börja rida WE behövs ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd. Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter, då det inte bedöms.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om