Vonkavaara: "En stor tragedi"

På några timmar brann resultatet av 35 års hårt, ideellt arbete upp. Föreningen Malmbanans vänner har haft krismöte för att summera de ovärderliga bitar av tågtrafikens historia som slukades av lågorna.

Skeletten av lok och tågvagnar syntes i den rykande askan efter branden.

Skeletten av lok och tågvagnar syntes i den rykande askan efter branden.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-06-27 11:04

I går möttes den ideella föreningen Malmbanans vänner för att summera vad som förstördes när Tyskmagasinen i Karlhäll brann.

Det var nämligen där som de veteranvagnar och -lok som sommartid skjutsar historieintresserade turister förvarades.

Och resultatet av inventeringen blev dystert.

– Ingenting gick att rädda, säger föreningens ordförande Arnold Vonkavaara.

– Allt som användes för veterantågstrafiken har gått åt. En del av utrustningen befann sig inne i ett av magasinen som brann, men även utrustningen som stod ute fattade eld eftersom det blev så hett. Brandkåren hade inte en chans när de kom dit.

Under söndagens möte var det en sorgsen stämning bland Malmbanans vänner.

– En del av medlemmarna har varit med från första början då föreningen startade. Att se 35 års hårt, ideellt arbete försvinna på några timmar... det är en stor tragedi både för föreningen och de enskilda, säger Vonkavaara.

Förlusten innebär bland annat att i princip all veterantågstrafik under sommaren måste ställas in.

– Vi brukar köra veterantågen under lördag, söndag och onsdag och så finns det en del inplanerad chartertrafik som också brukar köras med lok och vagnar. Men det enda vi har kvar nu är en rälsbuss med 24 platser, så vi vet inte hur vi ska lösa det. Vi hade även planerat mycket för Tågets dag den 20 augusti, men sannolikt får vi ställa in. Kommer det mycket folk och vi bara har en liten rälsbuss så går det inte.

Tågen som brann är värda miljontals kronor, men det är ännu oklart vad försäkringen komemr att ge. Hur som helst är rariteterna ytterst svåra att ersätta, även om pengar skulle finnas.

Men Malmbanans vänner tänker inte ge upp.

– Det gäller nu att söka lösningar. Vi har tagit en del kontakter med liknande föreningar runtom i landet för att höra om det finns något hos dem som går att få tag på. Vi ska fortsätta diskutera det. Och så hoppas vi att vi får stöd från fler nya medlemmar. Jag tror att det finns många där ute som skulle tycka att det här kunde vara intressant – för det är en spännande verksamhet. Man får lära sig mycket, köra gamla lok och verkligen känna att man är en del av kulturhistorien, säger Vonkavaara.

Verksamheten vid Norrbottens järnvägsmuseum som föreningen driver på Karlvik, fortsätter dock som vanligt.

– Där finns en hel del gamla vargnar och lok. Men tyvärr kan vi inte använda dem får trafiken, efetrsom de inte är godkända för trafik, säger Vonkavaara.

Detta förlorade föreningen i branden

3 lok

17 personvagnar (varav en vagn byggd 1873)

16 godsvagnar

9 motordressiner och motortrallor (varav Sverige enda ambulansdressin som användes i Kiruna)

Reservdelar

Utrustning som användes för att bygga spår

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om